Kultúra

2017.01.23. 16:00

Fémre festett jelképek - Drégely László művei az Öreghegyi Közösségi Házban

Székesfehérvár - A fém ez esetben alumínium, az alkotó ugyanis kedvelte ezt az alapot, anyagot. Nem meglepő emiatt, hogy Fehérvárhoz is kötődött.

Szabó Zoltán

Drégely László (1932-1990) festő- és szobrászművész, díszlettervező munkáiból rendeztek emlékkiállítást az Öreghegyi Közösségi Házban, A magyar kultúra napja alkalmából. Drégely már befutott alkotóként kezdett el foglalkozni az alumíniummal, melyet alapanyagként használt fel a festészetben. Fehérváron több tárlata is volt, az alumínium nyersanyagot is a városban szerezte be. Gyűjteményét a Zombori úti Magyar Alumíniumipari Múzeumra hagyományozta, ahol 1997 óta van állandó kiállítása. Az itt őrzött alkotásokból, festményekből, szobrokból, kiadványokból és kéziratokból válogattak az emlékbemutatóra. A tárlatot megnyitó Legéndy Péter művészeti író szerint Drégely volt talán az utolsó alkotó akik a realizmust, a realista alapokat. az avantgárd megoldásokkal, formavilággal ötvözték. A hatvanas évek közepén Németh Lajos művészettörténész az összeötvöződés elméletéről szóló tanulmányában írt erről.

A vegyes technikájú Tanulmány I., az alumíniumelemekkel

Drégely László díszlettervezőként végzett, színházban és a televízióban is dolgozott, képzőművészként pedig 1954 óta vett részt tárlatokon itthon és - az akkori Kultúrkapcsolatok Intézetének engedélyével - külföldön is, többek között Franciaországban és Hollandiában. Művészetéről elismerő írások jelentek meg a lapokban. Szimbolizmusa zavarba ejtő volt, feltűnést keltett, és meglepetést okoz ma is, főleg azok számára, akik eddig nem ismerték műveit. Ősi jelképeket fedezgetünk fel alkotásain. A szem, a száj, a hal, a Nap gyakran tűnik képein, az egyik legtöbbet használt motívuma pedig az óra. Az óra, amely majdnem mindig tizenkettőt vagy ahhoz közeli időt mutat, és nyilvánvalóan az elmúlásra figyelmeztet, és egyfajta fatalizmust éreztet.

Az egyik igen gyakran használt motívuma a Kék óra című képen

A kiállítást február 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Öreghegyi Közösségi Ház kiállítótermeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!