Kultúra

2017.08.11. 16:31

"Nekünk nincs két egyforma dalunk" - Beszélgetés a Kelemen Kabátban együttes frontemberével

A Kelemen Kabátban a Nyári Dallam című számával robbant be a köztudatba még 2011-ben, azóta a csapat egy komoly zenekarrá alakult át, sőt, még a Fezen Fesztiválon is fellépett. Horváth Boldizsárral, az együttes frontemberével beszélgettünk.

Laci Patrícia

Néhány ember, ha meghallja a Kelemen Kabátban együttes nevét, rögtön arra a 2011-ben kiadott Nyári Dallam című dalukra gondol, amelynek klipjében Horváth Boldizsár, a csapat frontembere egy bundában bolondozott. Sokan a videoklipet csak egy viccnek gondolták, pedig egy görbe tükör volt a magyar zeneipar számára.

- A Nyári Dallam egy szélsőséges és poénos dal, viszont ez mellett egy nagyon erős és komoly kritikát fogalmaztunk meg benne: elküldtük a melegebb éghajlatra azt, ami a 90-es évek hazai popzenéjében történt, s bebizonyítottuk, hogy komoly sikereket lehet egy olyan dallal elérni, ami igazából 3 akkordból áll, s szándékosan semmiről sem szól a szövege - fogalmazott Horváth Boldizsár, a Kelemen Kabátban csapat frontembere.

A Kelemen Kabátban együttes a Fezen Fesztivál nyitónapján lépett fel legutóbb a megyénkben

Az együttes legelső slágere egy vicces, kabátban ugrálós imázst ragasztott a fiúkra, amelynek leküzdése a mai napig komoly energiákat igényel a banda számára.

- Mostanában kezdenek rájönni, hogy mi nem egy Kelemen nevű ember vagyunk, hanem egy zenekar, s vannak olyan dalaink is, amelyek nem arról szólnak, hogy valamit kifigurázunk - mesélte Boldizsár.

A csapat tagjai követték azt, amit a szívük diktált, s hivatalosan 2013-ban alakultak át zenekarrá, ami mindig is cél volt a számukra. A koncertjeiken pedig a gitár van a központban. Boldizsár szerint tudatosan építik fel egy-egy show dramaturgiáját: egy pörgős dal után hirtelen jöhet egy egy szál zongorán elő-adott, kicsit lassúbb dal, a lényeg, hogy a közönség ne tudjon unatkozni egy percig sem, s mindig történjen valami más a színpadon.

A Kelemen Kabátban rajongói között rengeteg a fiatal

- A védjegyünk, hogy nekünk nincs két egyforma dalunk. Sokféle zenei stílusból merítünk. A legutóbb kiadott, a Hónap dolgozója című számunk kicsit vidámabb, reggae stílusú dal, amelynek a szövegével sokan tudnak azonosulni. Viszont hamarosan, pár héten belül kijön az Induljon a banzáj, amely lényegében egy Bonanza Banzai-feldolgozásunk. Ez a dal kicsit komorabb, rockos, elektronikus hangzású számunk lesz - tette hozzá a frontember.

Várhatóan a csapat következő nagylemeze jövő év tavasszal jelenik meg, amelyen az elmúlt hónapokban ki-adott Kelemen Kabátban-slágerek is szerepelni fognak, Boldizsár elmondása szerint a kicsit mélyebb, szomorúbb dalok is teret kapnak az albumon, illetve a népzenei műfajjal is kísérletezni fognak.

A Kelemen kabátban diszkográfiája

A csapat legelső albuma 2013-ban jelent meg Dallamok télen-nyáron címmel, az albumra az elmúlt pár év alkotásai kerültek fel. Ezen a lemezen hallható a Nyári Dallam című számuk is, amellyel sikerült a köztudatba bekerülnie a csapatnak. A második lemezük rá egy év múlva jelent meg, Maradjatok Gyerekek címmel, amelyen az album nevét adó dalon közreműködik Baranyai Dániel, ismertebb nevén
Eckü, aki egyébként a Hősök hiphop, rap formáció oszlopos tagja. Sőt, a 2014-es albumon hallható a Fainul a buli is, amelynek az a különlegessége, hogy egyszerre keveri a mulatós műfajt a rap műfajával. Legutóbbi, 6 dalból álló EP-jüket, a Szívdöglesztőt 2015-ben adták ki, ezen hallható például az Áll a Bál című számuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!