Kultúra

2017.06.14. 14:49

Filmes trükkök részesei lehetünk - Új kiállítás a Korda Filmparkban

Etyek – A zöld háttérben imbolygó motoron ülve száguldó hősnek érezheti magát, ha már a képernyőt nézi. Ilyen a film, amelyben a számítógépes világ előtt is (csaknem minden) lehetséges volt.

Zsohár Melinda

Az etyeki Korda Filmpark látogatóközpontjában átrendezték az interaktív kiállítást, felfrissítették a filmes trükkök háttereinek egyik-másik látványos elemét. Ki hinné, már tízéves a szőlődombokon megteremtett filmes bázis, ahol sorra épülnek a külső-belső elemei a kosztümös, történelmi, akciós, nagyvárosi, kalandos filmek valósághű hátterei.

A Da Vinci Learning nemzetközi tv-csatorna a tanulás szórakoztató formáját nyújtja szintén tíz éve, berlini központjában születnek meg az egyre modernebb képi világgal felturbózott oktatófilmek ötletei. A Korda Filmpark és a Da Vinci-csatorna együttműködési megállapodást kötött, s közös kiállítást állítottak össze Mozi és tudomány címmel Etyeken.

A minap nyílt filmes tárlaton a csatorna támogatásával új, digitális elemekkel egészítették ki a kiállítást, tükörszobával, számítógépes képi és hangtrükkökkel. A valóság kézzel fogható kedvelőinek látható a Kincsem nagy sikerű magyar film néhány ereklyéje, s Herendi Gábor Magyar vándorából a hét vezér eredeti, Bárdosi Ibolya által tervezett gyönyörű jelmezei is.

Fotó: Szabó Erika

A Da Vinci Learning 16 nyelven érhető el (magyarul is), egyre népszerűbb az oktatásban, mivel a mai igények szerinti erős képi világgal oktatja-tanítja a gyerekeket. A kiállításra bejelentkezőket igazi nyári kalandra is csábítják a megújult kiállítás kapcsán: éjszakai látogatásra - akár pizsamapartira is benevezhetnek havonta egy alkalommal!

Az új látványosságról a filmpark ügyvezetői, Kakuk Andrea és a helyben lakó Bauer Barbara számoltak be. A Mozi és tudomány kiállításán a green screenes – zöld háttér - motorozáson kívül a fejre állított szoba ugyancsak meghökkentően illusztrálja, hogy a megszokottól eltérő dolgok mennyire képesek megzavarni érzékelésünket.

A szem és a szemlélet „becsapása” egyfelől egyszerű, másfelől nagy technikai tudást igényel. A régi filmek trükkjein ma már csak mosolygunk, pedig annak idején azon is csodálkoztak a nézők. Az Angliában lovaggá ütött, magyar származású, világhírű rendező, Korda Sándor életnagyságú képe tekint le a kiállítótérben a mai utódokra – ő is hozzájárult ehhez a csodavilághoz, amivé mára fejlődött a mozi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!