Kultúra

2016.08.18. 12:40

Forró matiné Péterfy Borival

Szédülés, Párnacsata, Vámpír, Téged nem, Hajolj bele a hajamba - Péterfy Bori és zenekara legújabb dalaival s a régi nagy kedvencekkel fűtötte rajongóit a legutóbbi Fezenen. Az énekesnőt friss albumukról is kérdeztük.

Bokros Judit

Délután öt órakor, még tűző napsütésben kezdett Péterfy Bori és zenekara, a Love Band az egyik hatalmas sátor színpadán. Az időpont ugyan nem a legmegfelelőbb volt, ám Bori és csapata teljesítette, amit a koncertet megelőző beszélgetésünkön megjegyzett: „Ez olyan matiné időpont, de mi biztosak jók leszünk."

Az énekesnő a forróságban még tovább tüzelte közönségét, akikre csak úgy tapadt a ruha a táncolás, ugrálás közepette. Lelkesedésük jutalma egy elég személyes, családias hangulatú koncert lett, mert Bori sokszor szó szerint testközelbe engedte rajongóit. A tőle megszokott body surfing most ugyan elmaradt, de például a színpadról lelépve táncolt együtt néhány kitartóan ugráló leányzóval, megénekeltetett több bátor férfit, egy dal hangulatát pedig a nézőtérre lefeküdve, a közönséggel körülvéve igyekezett még jobban átadni. A produkciókat megörökítő videofelvételek és selfie-k azóta is a közösségi oldalakon keringenek... Bori és társai tehát mindent beleadtak, hogy csökkentsék a nappali világosság által okozott frusztrációt, ami ebben a műfajban kevésbé előnyös koncertfeeling szempontjából.

A bulizók Fehérváron a Fezenen hallhatták először élőben a Szédülés című, tavasszal megjelent új album néhány dalát. A lemezbemutató koncert július végén volt a Budapest Parkban, és emlékezetes élményt adott mind a közönségnek, mind az együttesnek.

Péterfy Bori koncertet adott a Fezenen Fotó: Molnár Artúr

- Nagyon jó, amikor bedobhatjuk az új számokat, az emberek pedig várják, és éneklik is őket. A lemez áprilisban jelent meg, nem akartunk őszig várni a bemutatóval, hiszen a koncerteken már több számot játszottunk az albumról - mondta el a színész-énekesnő lapunknak. Azt nehéz megmondani, melyik dal az, ami a legnépszerűbb a hallgatóság körében, hiszen a rádiók - például a korábban a hazai underground zenét fölkaroló, ám nemrég átalakult Petőfi Rádió - nem kényeztetik el őket. A Szédülést, a Szép halottat leadják egyszer-egyszer, de ez kevés ahhoz, hogy valóban széles közönséghez jussanak el a számok. Bori szerint nagyobb ismertséget elérve a Szédülés esélyes lenne arra, hogy olyan kedvenccé váljon, mint például a Vámpír vagy a Hajolj bele a hajamba. A Szédülés és a Szép halott című dalhoz videoklip is készült, utóbbié egészen olyan, mint egy izgalmas, thrillerszerű rövidfilm. Ám amíg nincs támogatás a média részéről, elég nehéz dolguk van - fogalmazott Bori, s hozzátette:

- Amikor annak idején a Love Band megjelent, nagyon szerencsés helyzetben voltunk. Akkor még szerepeltek a rádiókban a hozzánk hasonló igényes, underground zenét játszó együttesek, amelyekre egész fesztiválok programja épül. Ma sajnos ez nem így van, mi sem értjük, miért. Amíg ilyen a helyzet, mint most, nehéz felülmúlni a korábbi zajos sikereket. Ráadásul az emberek tömegesen hagyják el az országot, köztük sok olyan van, aki pont erre a zenére vevő.

Mindezek ellenére az énekesnő sosem gondolkodott abban, hogy külföldön építse újra vagy tovább karrierjét.

- Színésznő vagyok, így nagyon „nyelvközpontúan" állok hozzá mindenhez, amit csinálok. A színpadi létet is a színészet felől közelítem meg, és sosem merült föl bennem az, hogy angolul énekeljek. Ide köt a filmezés is, a hosszú távú jövőképem a színészetre épül - fejtette ki Péterfy Bori.

Visszatérve a „Szédülés" albumra: az új számok többségének szövegét Bori írta. Az ihletett állapot többnyire egy dallam kapcsán érkezik, ennél a lemeznél például előfordult, hogy a zenét meghallva szinte azonnal jött a szöveg. Ezek témája többnyire a szerelem, a férfi-nő kapcsolat, bolondosan, édes-búsan. Egyszer-egyszer előfordult már azonban az is, hogy az énekesnőt az 5 éves kisfiával megélt élmények ihlették meg, ám azt kizártnak tartja, hogy valaha felismerhetően beleírja őt a dalokba, vagy gyereklemezt készítsenek - árulta el Bori. Dögös, dívás, végtelenül szabad, rakoncátlan imázsához valahogy kevésbé is illene ez a kép...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!