Kultúra

2017.01.29. 15:35

A megújulás esztendeje - Ötszáz éves a reformáció, emlékév kezdődik

Székesfehérvár - Közös tanúskodásra, bűnbánattartásra, imádságra és könyörgésre hív minket a megújulás éve, hangzott el a megnyitón.

Szabó Zoltán

A Frissítő forrás - megújulás éve 2017 - 500 éves a reformáció mottóval szombaton indult útjára a reformáció emlékévének fehérvári programsorozata. A nyitó ünnepséget szombaton rendezték a városháza dísztermében, ahol az Erős vár a mi Istenünk című zsoltárral kezdődött az est az Ökumenikus Kórus előadásában. Köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: egy város közösségek nélkül soha nem tudott létezni, és a jövője is elképzelhetetlen nélkülük. Nem mindegy, ezek a közösségek erősek-e, tudnak-e maguk fejlődni, és hozzá-teszik-e a magukét a város gyarapodásához. Ez meghatározója annak, hogy Székesfehérvár hogyan tud morális értelemben is fejlődni.

Éppen ezért a múlt tisztelete és a jelen számára megfogalmazott üzenet mellett a 2017-es emlékév a jövőbe is tekint. Ennek jegyében állította össze az év programjait az emlékévet előkészítő bizottság is, az évforduló kapcsán. A polgármester külön megköszönte a bizottság tevékenységét.

Az emlékévet meghívottak sokasága köszöntötte, az eseményen a polgármester és a protestáns egyházak vezetői mondtak beszédet
Fotó: Koppán Viktor

Steinbach József dunántúli református püspök kiemelte, hogy a reformáció 500 éves jubileuma közös tanúskodásra hív bennünket, egyháziakat és nem egyháziakat egyaránt. Tovább közös bűnbánattartásra és közös imádságra, könyörgésre. A globalizáció, a szekularizáció korában, a világvallások jelenlétének egymásra hatásában ugyanis elengedheteten a szelíd, de bátor és határozott hitvallás. Az Úr segítsen minket abban, hogy tovább ne szabdaljuk az egyetemes anyaszentegyház testét - tette hozzá a püspök.

A reformáció Isten ügye - kezdte köszöntőjét Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök. A mai világban a reformáció hittörténet, megtéréstörténet, és ebből bomlik ki a közéleti hatása. Arról is beszélt, hogy olyan világban élünk, ahol az emberek már azt is elfelejtették, hogy elfelejtették Istent. Pedig, mint Luther mondta, istenre szorult koldusok vagyunk. Nem fordíthatjuk fejre azt, amit maga az Úr talpra állított, figyelmeztetett a püspök

Az újjászületésre emlékszünk az 500 év kapcsán, a frissítő forrás felszakadására, amely megújította világunkat, mondta Papp János baptista egyházelnök. Beszédében kiemelte, hogy ez a frissítő forrás megújíthatja kapcsolatainkat, a házasságokat, a családokat, az iskolákat, az idős-otthonokat, a munkahelyek légkörét, és a kórházak szolgálatát, az élet minden területét, és a társadalom minden rétegét. Szomjúságra van szükség, hiszen enélkül mit ér a forrás. Reménységgel tekintünk a világunkra, és azért imádkozunk, hogy a frissítő forrás 2017-ben is fölfakadjon úgy, ahogy azt Pál apostol írta, tette hozzá Papp János.

Végül A reformáció kialakulása Székesfehérváron címmel Kovács Eleonóra főlevéltáros tartott előadást. Nem 500 év történetét mondta el, hiszen az rendkívüli időt igényelt volna. Ehelyett a város és a térség történetében történt legjelentősebb fordulópontokat mutatta be, amelyek önmagukon túlmutatva az itteni protestáns közösségek életét meghatározták. Arról a folyamatról beszélt, amelyben a reformáció gyorsan elterjedt, majd némileg visszaszorult, hogy aztán bekapcsolódjon a város életébe.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!