Kultúra

2017.08.20. 19:25

Magával ragadó fuvola- és zongorajáték a Sukorói Zenei Nyár záró estjén

SUKORÓ Míg kint a szombat estére feltámadt szél vadul tépte a fák ágait, leveleit, addig bent, a református templomban tavaszt idéző, lágy zene áradt szét. Olykor azért drámai részek is voltak.

Bokros Judit

Vámosi-Nagy Zsuzsa Junior Prima-díjas fuvolaművész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a londoni Királyi Akadémián szerzett művészdiplomát, az angol királynőtől pedig még kitüntetést is kapott. Számos nemzetközi verseny győztese és díjazottja, 2015-ben avatták doktorrá a hazai egyetemen.

Balog Zsolt zongora- és csembalóművész. Kitüntetéses diplomáit szintén a Liszt Ferenc egyetemen szerezte, itt avatták 2012-ben a zenei előadóművészet doktorává. Jelenleg az intézmény adjunktusa. Mindkét hangszeren országos és nemzetközi versenyek nyertese, díjazottja. Kettejük hangversenyére jött össze a közönség a református templomban, a Sukorói Zenei Nyár programsorozatának negyedik, záró estjén. Amint azt Szabó Balázstól, a zenei nyár állandó házigazdájától a kezdés után megtudtuk: a két művész nemrég közös lemezen dolgozott, így fellépésük lemezbemutató koncert is, amire Sukorón korábban nem volt példa.

Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész és Balog Zsolt zongoraművész egymásra hangolva Fotó: a szerző

A zenekritikus és zenetörténész röviden bemutatta a két kvalitásos művészt, megjegyezve: Balog Zsolt már negyedszer vendég ebben a koncertsorozatban, s ezúttal is kiválóan választott maga mellé partnert Vámosi-Nagy Zsuzsa személyében. Ezután bevezetőt hallhattunk a következő műsorszámhoz, és ez így történt az est további részében is. Szabó Balázs minden alkalommal megfelelő mennyiségű, se nem túl sok, se nem túl kevés információval látta el a hallgatóságot az adott zeneműről és szerzőjéről. Mindez segítette a darabok teljesebb megértését, a finom részletek felfedezését.

A műsorban Sains-Saens-, Frühling-, Taffanel-, Chaminade- és Widor-művek hangzottak el, változatos élményt nyújtva. A francia Cécile Chamiande-ról megtudhattuk például, hogy már nyolc évesen fölfedezték tehetségét, 18 éves korától pedig folyamatosan koncertezett. Dallamos, finom szerkezetű műveket komponált, fűszeres francia atmoszférával.

A két művész előadásának köszönhetően megérezhettük akár ezt a finomságot, akár a komoly drámaiságot más daraboknak köszönhetően. A templomot át- meg átjárta a fuvola és a zongora hangja, külön-külön és együtt is olyan hatást keltve, hogy abba többen csukott szemmel feledkeztek bele...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!