Kultúra

2015.09.02. 18:54

Gervain Judit kapta a Romhányi díjat

Székesfehérvár - A 110 évvel ezelőtt született Romhányi Györgyre emlékezett szerdán a Magyar Orvoskamara megyei szervezete.

Gábor Gina

A neves patológus és tanár, akit orvosnemzedékek legendás hírű oktatójaként emlegetnek, Száron született, és a fehérvári ciszterci gimnázium növendéke volt. Erre a Vörösmarty könyvtár gimnázium hajdani épülete falán tábla emlékeztet. A Magyar Orvoskamara megyei szervezete és Romhányi tanítványai szerdán koszorúzással majd emlékülésen idézték fel a kutató és a briliáns előadó alakját. A megyei kamara Romhányi életműdíját évente egy-egy nagyszerű Fejér megyei orvos kaphatja meg. A Nagy Benedek szobrászművész által készített bronzérmet idén Gervain Judit, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház I. számú Belgyógyászat részlegvezető főorvosa vehette át.

Gervain Judit belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai laboratóriumi szakorvos több mint 40 évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, megszállottja az orvosi hivatásnak. Számára a gyógyítás, a tudományos munka és a család harmóniája jelenti a teljes, boldog életet – emelte ki a méltatásban a díjat átnyújtó Altorjay András, a Székesfehérvári Képzés, továbbképzés és szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke. Derényi Gábor, a Magyar Orvos Kamara megyei szervezetének elnöke elmondta: a díjat 1999-ben alapították, és eddig mindig a Szent György Kórház ünnepségén nyújtották át. Ám most úgy érezték, hogy – mivel a kitüntetés egy egész életmű elismerésére szolgál –, fontos, hogy mindezt az ünnepelt szakmai előadása, összegzése is kiegészítse. A díjátadást ezért szakmai tanácskozás követte, amelyen egyebek között ünnepelt Gervain Judit beszélt munkájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!