Kultúra

2016.06.12. 17:40

Tündérszavú meseírók - Kihirdették az idei, hetedik pályázat eredményét

Székesfehérvár - A gyermekek képzelete valóban határtalan. Ismét nagyon szép meséket küldtek be a pályázatra.

Szabó Zoltán

Immár a hetedik alkalommal hirdette meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár a Tündérszó Meseíró Pályázatot 8-15 év közötti gyermekek számára. Idén 235 mű érkezett négy ország 88 településéről. Az idei nemes verseny több szempontból is különleges volt. Mind a tíz díjazott ugyanis lány, először van székesfehérvári a nyertesek között, a díjak közül ötöt pedig budapesti gyerekek vittek el. Mégpedig a Szabó Magda Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola diákjai. Tanáruk, a magyar, történelem, pedagógia szakos Maksa Katalin is ott volt a a Hetedhét Játékmúzeumban, és elmondta: iskolájukban ők is évek óta rendeznek meseíró versenyeket.

Előbb a kisebbeknek adták át az elismeréseket, és a zsűri tagjai - Adorján Viktor, Kálnay Adél és Sohonyai Edit - rövid magyarázatot, indoklást is fűztek a döntésükhöz. Különdíjas lett a budapesti Koltai Hanna A szomorkodó poharak című írásával.

A kilenc nyertes (tizedik társuk, Káldy Anna nem volt itt). Hátul balra Kálnay Adél, középen Adorján Viktor, jobbra Sohonyai Edit (Fotó: Molnár Artúr)

Ugyancsak különdíjat vehetett át a Polgárdiból érkezett Matics Szonja A legény és az ördögök című történetért. Harmadik lett az aszófői Kovács Lilianna (meséje A fagyógyító), második a budapesti Büki Regina A lépcső című történetért. A kicsik között az ugyancsak budapesti Ágh Cecília nyert, írásának címe Nyivákolós Paplanmanó. A nagyobbak mezőnyében különdíjas a budapesti Káldy Anna (A számok nélküli világ), és az ürömi Lökkös Emma (Tündérszó), harmadik lett a budapesti Vajda Tímea (Egy óra a falon, ami mindenkit túlélt), második a fehérvári Barta Georgina Kata (Viharos küldetés). A legjobb írást - Hegedű a tölgyek alatt - a zalaszántói, fantasztikusan fogalmazó Lugosi Csenge Anna küldte be, aki különdíjat is kapott.

Mindez szombat délután történt, míg délelőtt bemutatták A rosszul őrzött homokóra című antológiát, amelyet a korábbi Tündérszó-pályázatok legjobb meséiből állítottak össze. A Gárdonyi művelődési házban kiállítás is nyílt az 54 történetet gazdagító 82 illusztrációból, amelyeket a Németh László iskola Paletta rajzköre, 72 diák készített.

Eközben pedig a belvárosban, a Városház téren zajlottak a 87. Ünnepi Könyvhét és a 15. Gyermekkönyvnapok eseményei délután fél ötig, amíg meg nem jött az eső, kitűnő időben. A könyvesboltok, kiadók standjai mellett kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket: Vincze Mátyás papírmerítőnél például a gyakorlatban is ki lehetett próbálni a szép hivatás fortélyait.

A könyves ünnepre kilátogatók szívesen fotózták egymást Csukás István kedves mesehőseivel, a takarásban levő Gombóc Artúrral, Picurral, Pompommal, Mirr-Murral és a többiekkel. Az idei díszvendég az  író, riporter Vujity Tvrtko volt ,a színpadon láthatták-hallhatták őt a nézők.

A standok között felbukkantak Csukás István kedves és népszerű mesehőseinek nagyméretű bábfigurái, köztük Gombóc Artúr, Süsü, Mirr-Murr. Néhány új kötet szerzője is beszélt művéről. A színpadon pedig egymást követték a szereplők, zenével és prózával. Ott számolt be izgalmas utazásáról Vujity Tvrtko riporter, író is, aki az idei fehérvári könyves napok díszvendége volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!