Kultúra

2016.12.07. 20:10

Gömöri zenét visznek - Középdöntős a Gatyamadzag zenekar

Tordas - "Tessék mondani, hol találjuk a Gatyamadzagot?" - tudakoljuk. A Sajnovics János Általános Iskolában (amely egyúttal alapfokú művészeti iskola is) ezt a kérdést senki sem érti félre.

Gábor Gina

Pontosan tudják, hogy az iskola büszkeségét, a Gatyamadzag zenekart keressük, amelynek tagjai javában készülnek a Fölszállott a páva középdöntőjére, amit pénteken láthatunk a televízióban. Természetesen akad, aki útbaigazít bennünket, de már a folyosón is meghalljuk a muzsikát, ami jelzi, hol próbál a zenekar. Együtt gyakorolnak fiatal tanárukkal, a Junior Prima Díjas népzenésszel, Kovács Márton Bencével: szinte alig látszik a korkülönbség...

A Gatyamadzag együttes nagyszerű, összeszokott baráti közösség - a rokonszenves fiatalok szerint ez a zenekar sikerének titka (Fotó: Koppán Viktor)

A tanár úr, Kovács Márton Bence úgy hat a zenekarban, mintha a muzsikusok bátyja volna, de persze, komoly tekintélynek is örvend. Nem véletlenül, hiszen ő az a jó szemű (és fülű) szakember, aki a tanítványaiból kialakította ezt a különleges és igen lelkes csapatot.

Ennek már hét esztendeje: a kedves, népi humort tükröző névválasztásról az a legenda járja, hogy az egyik alapító tagnak - aki már nem zenél velük - hajdanán nem volt öve, ezért kénytelen volt madzaggal megakadályozni, hogy lecsússzon a nadrágja. Többen úgy emlékeznek, hogy szóba került a Kiskondás meg a Gatyaszár is a névadásnál, de végül maradt a Gatyamadzag. Talán már Bonyhádon, az első országos megmérettetésen is ezt viselték. Tény, hogy a név mindenkinek mosolyt csal az arcára, ezért a zenekar lánytagjai számára is vállalható. A Kiskondásnak például egyáltalán nem örülnének - tudom meg az énekestől, Násztor Esztertől, aki Százhalombattán jár általános iskolába, de a tordasi Sajnovics iskola diákja, Gál Anna is egyetértően bólogat. Ő hegedül a zenekarban, emellett olykor énekesként is erősíti a csapatot. Mert itt mindenki sokoldalú, van, aki több hangszeren is játszik - magyarázza a tanáruk, Kovács Márton.

A zenekar alapítói közül ketten most is muzsikálnak a csapatban: a két prímás, a 16 éves Szilágyi Szabolcs és a 15 éves Turú András. Mindketten Budapestre járnak középiskolába Tordasról. Szabolcs a Bartók zeneművészeti szakközépiskolába, András a piarista gimnáziumba. A nagybőgős, Cselikovics János is Budapesten tanul, az osztrák iskolában: a gimnázium nemet nyelvű előkészítőjét végzi. A brácsás, Takács Szilárd is távolabb tanul, gimnazista a soroksári német nemzetiségi iskolában. Az együttes legfiatalabb tagját viszont a szülei hordják a próbára - jó messziről: a 12 éves cimbalmos, Gunda Gergő Püspökhatvaniban (!) lakik, és persze, ott jár iskolába is.

A Gatyamadzag zenekar a tordasi próbán: balról Turú András, Gál Anna, Cselikovics János, Kovács Márton Bence (a tanáruk), Szilágyi Szabolcs. Elöl a cimbalomnál Gunda Gergő és az énekes, Násztor Eszter. (Takács Szilárd, a brácsás nem tudott ott lenni a próbán.) Érdekesség , hogy a televíziós vetélkedőben az a Salamon Bea lett a mentoruk, aki egykor Kovács Márton Bence tanára volt (Fotó: Koppán Viktor)

Nos, ebből a felsorolásból úgy tűnik, a közös muzsikálás nem kevés áldozattal jár. A helyes lányok és fiúk azt mondják, a zenélés miatt tényleg kevesebb a szabadidejük, de szívesen vállalják. Hogy mi a sikerük titka? A tanári felkészítésen túl talán az is, hogy igazi, összeszokott közösség az övék: egy hunyorításból értik egymást. Korábban mindannyian együtt táncoltak, de vannak, akik már az óvodából ismerik egymást. Kovács Márton pedig - akinek sok diákja van - aszerint is figyeli tanítványai fejlődését: vajon ki az, akit később meg lehet invitálni a zenekarba.

Úgy tűnik, a Gatyamadzagban játszani mára rangot, kiváltságot is jelent: sokat szerepelnek, versenyeznek. A zenekar a Fölszállott a páva elődöntőjében mezőföldi összeállítással szerepelt, most pedig gömöri, felvidéki muzsikát visznek. Az ottani zenekarok olyan felállásban játszottak, mint később a kávéházi cigányzenekarok, csakhogy ez a muzsika egészen más, olykor egészen archaikus. Érezni kell ezt a stílust - hallom a magyarázatot.

Nos, bárhogy alakul is a verseny, úgy látom, ők már nyertek. Egy összekovácsolódott baráti társaságot, a közös muzsikálás örömét. Mi, Fejér megyeiek pedig izgulunk értük, és büszkén figyeljük szereplésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!