Kultúra

2015.06.25. 12:29

Három szemszög - Füléhez kötődő művészek mutatatkoztak be

Füle - A szépség itt van a falakon – fogalmazta meg minden cirkalmaktól mentesen Tordy Géza színművész. A napokban zárult az a művelődési házbeli kiállítás, amelyen három művész mutatkozott be.

V. Varga József

Az alkotók vagy harminc esztendeje elsőként vásároltak portát, öreg házat a kis településen, melyet hűen felújítottak, s példájukat az évek során számos művész, újságíró, ismert személyiség követte.

Nagy Béla Lajos, Szamos Iván és Szabó Endre Három szemszög című festmény-, grafikai és fotógrafikai kiállítását Gubicza József polgármester ajánlotta a látogatók figyelmébe; Tordy Géza színművész Örkény István: Hárem című egypercesét tolmácsolta.

A kiállító művészek, mindennapi tevékenységükön túl, most bemutatott munkáikkal (a többi között Nagy: Templomdomb, Szamos: Régi üvegek – friss virágok, Szabó: Vihar előtt) túlléptek az alkalmazott grafika konkrét és behatárolt gyakorlati funkcióin. Alkotásaik az iparművészet irányából a képzőművészet irányába mozdultak el. A vonalak, a színek és formák, a továbbgondolt pillanatfelvételek érzelmeket keltenek, esztétikai egységet hordoznak.

Szabó Endre (b), Tordy Géza, Nagy Béla Lajos és Szamos Iván. Fotó: A szerző

– Mi, „gyüttmentek” úgy érezzük, már idetartozunk – fogalmazta meg Szabó Endre kérdésünkre válaszolva. – Kötődésünk az évek, évtizedek során egyre csak erősödött. Úgy éreztük, e kiállítással is megmutatkozunk a füleieknek, barátainknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!