Kultúra

2016.10.28. 16:05

Higgyen a saját szemének!

Ezt már nem nyelem le, olvasható a kanál belsejében Szűts Angéla Fogyaszthatatlan étel élet - tradicionális konyhaművészet (1914-es tányér, 1905-ös kanál, 2016-os tészta) című installációján. Kis fricska, ironikus gondolatjáték, amely több más művön is felfedezhető a november 6-áig látható Fehérvár Szalon 2016 című kiállításon.

Szabó Zoltán

Többféle stílus, műfaj, technika, absztrakt és figurális, együtt. Egyszóval sokszínűség, üdítő változatosság jellemzi a tárlatot. Ráadásul a profik mellett az úgynevezett autodidakta alkotók sem vallanak szégyent. Végignézve a kínálatot az Új Magyar Képtárban (Megyeház utca 17.), egyáltalán nem érzünk bántó esztétikai különbségeket, a kiállítási, megjelenési lehetőség a legjobbat hozta ki azokból, akik nem hivatásszerűen foglalkoznak képző-, ipar- és fotóművészettel. Nem végeztek művészeti iskolát, és nem tagjai ilyen társaságoknak.

Andrea Breitling Alexandrea című festménye

Ahogyan Kőnig Frigyes képzőművész (a Képzőművészeti Egyetem korábbi rektora), a beadott munkákat kiállításra bocsátó zsűri elnöke megjegyezte: mindenki magához mérten alkotott, és a művekből látszik, hogy senki nem akart szépelegni, hazudni. Amit tudnak, azzal éltek is. És a zsűri is mindenkit önmagához mért. Így fordulhatott elő, hogy nem bocsátották a kiállításra annak a képzőművésznek a munkáját, akinek már önálló egyéni tárlata is volt. Az érintett alkotó nem sértődött meg, sőt, azt mondta, hogy látszik, a zsűrinek van szeme.

Szegedi Csaba a fehérvári művészek társaságának tagja. Réteg-rétek a kép címe

A kiállítást1994 óta nevezik szalonnak, és a kilencvenes évek közepétől rendezi a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény. Kétévente, akárcsak a megyei tárlatot. Utóbbira profikat várnak, a szalonnál ilyen megkötés nincs. Bárki beadhatja a munkáját, ily módon igazán demokratikus kiállítási forma. Ezzel nincs ellentétben, hogy az alkotóknak el kell fogadniuk, hogy a zsűri eldönti, bekerülhet-e a munkájuk a tárlatra. Idén 67-en adták be művüket, közülük 52 alkotó 71 műve látható. (Amint az szokás, Fehérvár díját is átadták, mégpedig Pinke Miklós képzőművésznek.) Esztétikai indoklást nem adott a zsűri, volt azonban olyan kiállító, nem hivatásos, de jól rajzoló alkotó, aki kíváncsi volt a zsűri véleményére. Kőnig azt üzente: legyen szabadabb, higgyen a saját szemének, gondolatainak, lépjen tovább a puszta látványnál.

Pinke Miklós Polaroidok című...

Megjelenni a szalonon sokak, főleg a fiatalok, kezdők számára büszkeség, egyfajta igazolás. Hiszen együtt szerepelhetnek például Ujházi Péterrel is. S többen vannak olyan, ma már jól ismert alkotók, akiknek egykor sokat segített, hogy feltűnést keltettek a szalonon. Most is találkoztam olyan kiállító bejegyzésével, aki örömmel osztotta meg a közösségi oldalon, hogy beválogatták a munkáját. A Fehérvár Szalon ezért is fontos, várjuk a következőt.

... sorozatának két darabja



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!