Kultúra

2017.03.21. 16:09

Hímes tojások, mágikus jelekkel - Fekete Ildikó kiállítása a Duna Palotában

Budapest, Alcsútdoboz – Fekete Ildikó hímes tojásaiból nyílt kiállítás a Duna Palotában, immáron harmadszor. Mindig van benne régi és újdonság is.

Zsohár Melinda

Az alcsútdobozi matematika szakos egyetemista lánynak több különböző, saját készítésű hímes tojása van, mint a Néprajzi Múzeumnak, mondta el Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója a megnyitón. És valóban, a kisgyermekkora óta hagyományhűséghez ragaszkodó tojásíró megörökített tojásminta-motívum kincse elképesztően gazdag.

Fekete Ildikó, Bíró Ildikó, Józsa Judit

Az alig huszonnégy esztendős Ildikó nagy szenvedéllyel vágott bele a viaszolt tojásírásos technika elsajátításába, ami nem is egyszerű feladat. A piros-arany-fekete-tojáshéjszín kombinációjú tojások számos munkafolyamaton mennek keresztül, mire kialakul a végső minta.

Bíró Ildikó

A kiállítás megnyitón énekelt földijének az alcsúti Mészáros János Elek, s sokan eljöttek hazulról megcsodálni a „mi lányunk" hímes tojásait Budapesten. Fekete Ildikó minden díjat elnyert, mi adható e műfajban: Magyar Kézműves Remek-díjas, Gránátalma-díjas, Junior Príma-díjas és a Népművészet Ifjú Mestere.

Józsa Judit

Józsa Judit művészettörténész hosszú, ám igen izgalmas előadást tartott a mágikus erővel felruházott hímes tojások történetéről, a bőséges és a kereszténység előtti korszakból átmentett minták, jelek, formák, színek eredetéről.

Fekete Ildikó

Az alkotó édesapja, Fekete Imre készített lányának speciális tárlókat, ahol biztonságosan „ülnek" a tájegységek szerint csoportosított tojások. A többezer hímzés, hímelés után is talál még felfedezetlen, vagy más miatt érdekes tojásokat Ildikó, s járja Erdélyt, Felvidéket, Délvidéket egy-egy rejtőzködő motívumért.

Tojások

Egy biztos: a szerelem ihlette a lányokat, miközben festették a húsvéti tojást, mert hát bosszúból nem lehet ajándékot készíteni! Régen főtt tojást festettek meg, amit aztán meg is ettek, hiszen a tojásokon szereplő mágia így hatott hitük szerint jóra, szerelemre, hűségre.

Fekete Ildikó és vendégei

A Duna Palota egyik tárlójában híres emberek kedvelt hímes tojásait festette meg Ildikó, mert sokakat rabul ejtett e sajátságos népművészet. A brassói Molnár Viktor államtitkár (1859-ben született), az erdélyi Dsida Jenő író, s Kodolányi János népi írónk is gyűjtötte a hímes tojásokat.

Móra Ferenc is tisztelte-kedvelte őket, s egy nagyon érdekes história is a nevéhez tapad a régész-kutató írónak.

Mészáros János Elek csodálja a hímes tojásokat

Állítólag egy avar kori (!) sírban egy halott a csontvázkezében mágikus jelekkel hímelt tojást szorongatott.

Ennek mását is megfestette Ildikó. A kiállítás a Duna Palotában április 16-áig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!