Kultúra

2017.04.25. 14:39

Időtlen szépségek Jan Wajrach képein

Székesfehérvár - Egészen különleges hangulatúak a lengyel Jan Wajrach képei, amelyek a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termében láthatók.

Bokros Judit

a színekbe, formákba, és megvárni, míg kibontakozik előttünk a mű lényege. Igaz ez mind a fekete-fehér, mind a színes képekre, amelyek más-más hangulatot közvetítenek.

A lengyel művész április közepén megnyílt kiállításának apropója a testvérváros, Opole fennállásának 800. évfordulója. Ott ismerkedett meg a kiállítást megnyitó Horváth János faszobrász, festőművész és Jan Wajrach, aki szintén szobrász és festő – derült ki a kiállítás megnyitóján. Az is elhangzott: a magyar alkotó tavaly készített fából egy ’56-os emlékoszlopot, amelyet Opolében állítottak föl. Horváth János a munka jó részét Jan Wajrach idilli tanyáján végezte, a lengyel művész segítségével. Az ötletgazda Bobory Zoltán, a társaság elnöke pedig akkor ígérte meg Jannak, hogy rendeznek neki egy kiállítást Fehérváron. Itt ugyanis – és úgy egyáltalán, Magyarországon – még sosem járt az alkotó.

Jan Wajrach igen elégedettnek és boldognak tűnt a lehetőségtől, amit nem győzött megköszönni. Háláját azzal is kifejezte, hogy egyik, ’56-os témájú képét Székesfehérvárnak ajándékozta, egy másik művet (Költők találkozója) pedig Bobory Zoltánnak ajánlott föl.

Horváth János (balra) és Jan Wajrach megnyitón. Opolében ismerkedtek meg (Fotók: Koppán Viktor)

A művész lapunknak Straszewski Andrzej tolmácsolásában elmondta: alapvetően szobrászattal foglalkozott, faragott követ, fát, és csak az utóbbi időben kezdett festeni. Birtokán is rengeteg általa készített szobor, műalkotás van. Témáit főleg saját lakókörnyezete, a természet szépségei adják. Figyeli a világot, a jelenségeket, a földet, a vizeket, és megpróbálja visszaadni, milyen nyomot hagynak benne a látott, érzékelt dolgok. A szépséget szeretné kifejezni, többféle technikát – például olaj, akril festék – és eszközt használva.

A művek tehát egyrészt a valóságot adják vissza, elvontabb formában, másrészt fantáziavilágról, általunk nem feltétlenül látható jelenségekről mesélnek. Szemünkkel az óceán mélyén és az égbolton is kalandozhatunk, de a hétköznapokból vett részletek is szépen lényegülnek át.

A kiállítás keddtől péntekig, 14-17 óra között látogatható, május 5-ig.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!