Kultúra

2017.02.18. 14:55

Igazgyöngyök, drágakövek - Irodalmi felolvasóest Ráckeresztúron

Tizedik alkalommal rendezték az Országos Wass Albert-felolvasást, s a jubileumi szépirodalmi ünnephez Ráckeresztúr is csatlakozott.

Gajdó Ágnes

A községi könyvtár szervezésében megvalósult hagyományos felolvasóest minden évben sok érdeklődőt vonz. Külön öröm, hogy idén a Baracskai Dráma Klub vezetője és két tagja – Kupi Gábor, Németh Nóra és Molnár Krisztián – is eljött Ráckeresztúrra, ezzel is erősítve a két település közötti kulturális kapcsolatot. A rendezvény elején elhangzott az országos felolvasó maraton kezdeményezője, Hegedűs Gergely András köszöntője, aki az irodalmi alkotásokban fellelhető igazgyöngyök értékére figyelmeztetett: „Folyamatosan újabb és újabb drágakövek születnek körülöttünk, akár egy versben, akár egy dalban, akár egy ragyogó gondolatban."

 

A rendezvényen részt vevő diákok és felnőttek valódi kincseket osztottak meg a hallgatósággal. Tanulságos, elgondolkodtató szemelvényeket választottak Arany Jánostól, Petőfi Sándortól, Tóth Árpádtól, Jókai Mórtól, Móra Ferenctől, Móricz Zsigmondtól, Gárdonyi Gézától. Elhangzott Fekete István A vadgalamb című elbeszélése, valamint József Attila Tél és A számokról című verse, s H. Bodó József A hársfa virága című írásának részlete is, Kókainé Mocsai Katalin saját versével készült. Az est zárásaként Pátkai Istvánné meglepetésként az Esti imát olvasta föl, amit Petrás Mária csodálatos előadásában hangfelvételről meg is hallgathatott a közönség:

A fényes nap immár lenyugoda,
a föld fénye sötétben marada,
nappali fény éjjelre változa,
fáradtaknak nyugodalmat hoza.

Vessünk számot, hát, édes Istenem,
hadd, lelkemet ne kelljen féltenem,
hadd lehessen bátrabban szólanom,
midőn meg kell előtted állanom.

Ne szólíts ki, Uram, készületlen,
ne szólíts ki, Uram, készületlen,
vezess elébb az enyhítő kútra,
s úgy bocsáss el minket e nagy útra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!