Kultúra

2017.08.11. 19:05

A fiatal, magát amatőrnek mondó Kiss Gábor író, költő már a hatodik kötetét jelentette meg

SZÉKESFEHÉRVÁR Születése óta Székesfehérváron él a magát amatőr írónak, költőnek tituláló Kiss Gábor. Hatodik könyve nemrég jelent meg - de ezen túl más területen is sikeresen teljesít.

Szanyi-Nagy Judit

- 1993-ban egy jó barátom, az Edda gitárosa, Kun Péter balesete, halála „inspirálta” az első verseimet: ki kellett írnom magamból a fájdalmat - mesél a kezdetekről Gábor, hozzátéve: - 2002-re annyi versem gyűlt össze, hogy minden adott volt az első könyv összeállításához.

Könyvet az akkori kollégáinak unszolására készített, szerzői kiadásban. Ezt követően lett csak egy irodalmi műhely tagja: 2007-ben Putnoki A. Dávid talált rá az interneten, és látott benne tehetséget. Az együttműködés 2015 végéig tartott, a műhely gondozásában további négy kötete jelent meg. 2016-tól már szabadúszó hobbiíróként tevékenykedik.

- A kezdetektől a szépirodalom volt az én műfajom. Először leginkább verseket írtam, már 450 felett járok, közülük több mint 400 nyomtatásban is megjelent. Jó párat régebben a Hírlap hasábjain is publikáltam. Majd jöttek a novellák és a mesék - mondja, majd hozzáteszi: - A váltás a fantasy felé történt, abban az értelemben, hogy az ebben a műfajban íródott szövegek felnőtt- és gyermekmesék, amelyekben a valóság keveredik a fantáziával. A kedvenc íróm, Neil Gaiman stílusához állnak a legközelebb az én írásaim is.

Kowalskyval, a szövegíró példaképpel Fotó: Kiss Gábor

Eddig két verses, két verses-novellás kötete, illetve egy Kis Herceg-történet jelent meg, amely egy általa kitalált plusztörténet a ked-venc mesehősével - őt tetoválás formájában hordja magával.

Kiss Gábor Gabes Way néven jelentette meg legújabb könyvét. - Az új név egy nagy fordulatnak volt köszönhető. Úgy gondoltam, hogy ennek az új stílusnak egy új név alatt kell elindulnia, ami szabad fordításban csak annyit jelent, hogy „Gábor módján” - részletezi.

Arra a kérdésre, mennyire nehéz ma boldogulnia egy kortárs (kezdő) írónak, röviden úgy válaszol: - Nagyon, főleg kapcsolatok nélkül. De azt hiszem, ez a mai életünk minden területére igaz. Eddig minden könyvem megjelenhetett hivatalos formában, a családom és a barátaim segítségével.

Elsősorban azoknak ír, akik szeretik a műveit és szeretnek olvasni. - Igyekszem úgy írni, hogy mindenki megtalálhassa magát benne. Idősebbektől és fiataloktól is kaptam már pozitív visszajelzéseket, előbbieknek inkább a szép versek tetszettek és nem annyira a szókimondó maiak - mondja.

Az írás mellett 1987 óta Edda-rajongó. - Szerencsére jóban vagyok a zenekar tagjaival, de alapvetően is imádom az élő koncerteket, s azok közül elég sok fajtát meg is hallgatok. Emellett Kowalsky szövegeit szeretem nagyon, úgy gondolom, ő az egyik legjobb magyar szövegíró. Néhanapján én is szoktam dalszövegeket írni, főképp amatőr zenekaroknak - részletezi, hozzátéve: - A másik nagy szerelmem a labdarúgás, ahol a legmagasabb szint a Gázszer FC tartalékcsapata volt. Ma már csak munka mellett, hobbiként űzöm ezt - immár harmincnégy éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!