Kultúra

2016.06.24. 12:50

Írott csemegék a Vörösmarty Társaságnál

A júniusi könyvhéten – amelynek programjában sajnos egy ideje nem szerepel a megyei kiadványok rövid, közös bemutatása – a Vörösmarty Társaság kiadványaival is ismerkedhetett a közönség. A Megyei Könyvszemle sátránál többnyire baráti beszélgetésekké váltak a bemutatók, dedikálások, aminek kétségtelen előnye volt a közvetlenség. Bobory Zoltánt, a társaság elnökét ekkor kérdeztük.

Bokros Judit

– Idén hét kiadvánnyal készültünk a könyvhétre: verseskötetből Heiter Tamástól a Fehéregyensúly, Saitos Lajostól a Heródes testbeszéde jelent meg. Deák Mór az Anyakönyvvel jelentkezett, Lukácsy József Agyfogyatkozás címmel gyűjtötte össze írásait, Sebők Melinda a Fehérvárhoz kötődő György Oszkár munkásságáról írt könyvet, és újdonság a korondi Ambrus Lajos Sírtánc című novelláskötete. Egy olyan kiadvány van, ami nem készült el pontosan a könyvhétre: ez a társaság három, 70. születésnapját ünneplő szerzőjének – jómagam, Balajthy Ferenc és Pálfalvi András – válogatott verseit tartalmazza, László Zsolt szerkesztésében. A Vár című folyóiratunk legfrissebb számához pedig ismét nagyszerű szerzőket – például Csűrös Csilla, Kondor Katalin – sikerült megnyernünk – mondta el az elnök.

A Vörösmarty Társaság kiadványai is bemutatkoztak a fehérvári könyvhéten

A részleteket tekintve hozzátette: Deák Mór könyvének azért is örül, mert a kiadás révén újra erősödik Mór és Székesfehérvár kapcsolata. Lukácsy József először jelentkezett önálló kötettel, abban válogatott publicisztikákkal, alkalmi írásokkal, amelyeknek nagy erénye a szerző szókimondó stílusa. Ambrus Lajos könyve pedig azért különleges, mert határon túli szerző először jelent meg a társaság kiadásában. Az a világ, amit Ambrus Lajos bemutat, s az írások nyelvezete mindenkinek csodálatos olvasmányélményt ígér. Bobory Zoltánt arról is kérdeztük, mennyire tudják elérni, megszólítani ezek a művek az olvasókat. Az elnök úgy véli: mivel kiváló írók kiváló munkáiról van szó, ezért nem lehet gond a fogadtatással. Deák Mór könyve például letehetetlen, Saitos Lajos költészete egyre érettebb, Heiter Tamás műve (amit fent bővebben is bemutatunk) pedig tartalmában és küllemében is egyedülálló, Kádas István Ottó illusztrációival. A megyében és a régióban népszerűek a társaság kiadványai, ám az országos terjesztés sajnos még problémákba ütközik – fogalmazott Bobory Zoltán, megemlítve: ők a társaságnál mindent elkövetnek azért, hogy ez a helyzet változzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!