Kultúra

2017.02.21. 11:14

Ismét Fehérvári Versünnep! Már lehet jelentkezni!

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Versünnepet, amelyre március 17-ig várják a fiatalok jelentkezését.

ÖKK

A rangos tehetségkutató zsűrije idén is Kubik Anna színművész vezetésével értékeli a produkciókat. A rendezvényről a fővédnökök, Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint a szervező Fehérvár Médiacentrum igazgatója, Hagymásy András tájékoztattak.

Arany János születésének 200. évfordulóján nyolcadik alkalommal szervezi meg a Fehérvár Médiacentrum a Székesfehérvári Egyházmegyével, Székesfehérvár önkormányzatával, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve a Fehérvári Versünnepet. A programsorozat fővédnöke Spányi Antal megyés püspök, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Fotó: ÖKK


Spányi Antal
megyés püspök örömét fejezte ki, hogy 2017-ben is megrendezik a tehetségkutató versenyt, amelyben a közreműködők összefogását hangsúlyozta. Azt mondta, hogy mindabból a szépből és jóból, amit a Versünnep ad, az egész város és a megye is kap, de legfőképpen azok a fiatalok, akik különös közelségbe kerülnek az általuk megszólaltatott versekkel. „A versekre szánt idő nagyon kevés, sokkal többet kellene foglalkoznunk a versek olvasásával, és hagyni, hogy hassanak ránk, hogy gyógyítsák néha sebzett lelkünket és tanítsanak meg nemcsak a valót, hanem valami mást, valami szebbet látni. A vers megtanít, hogy az ember a szívével és a lelkével is lásson.” – fogalmazott Spányi Antal arról, hogyan visz közelebb az örömök, a belső gazdagodás kereséséhez és megbecsüléséhez a rendezvény.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a sokéves hagyomány kapcsán megemlékezett Varga Sándor ötletgazdáról és a szervezésbeli töretlen együttműködésről a Médiacentrum, az egyházmegye és a város között. Azt mondta, hogy a fiataloknak rendezett, az irodalomról, a versekről és a kultúráról kapcsolódó színvonalas verseny több, mint verseny, hiszen nekik, róluk és értük szól: „A Versünnep megadja a lehetőséget nemcsak arra, hogy megmutathassák tehetségüket, hanem hogy értői a magyar irodalomnak, költészetnek, valamint van véleményük a világról – és ezt egy versmondás keretében szeretnék kifejezni, a nyilvánosság számára megfogalmazni. ( ) Sok ügyes, tehetséges fiatalt sikerült felfedezni, akiket később is próbálunk menedzselni, mert a Versünnep nem egy napról, hanem arról is szól, hogy közösségként, csapatként is segítsük ezeket a fiatalokat.” A polgármester a versenyhez kapcsolódó programok közül kiemelte a nyári Verstábort és azokat a városi rendezvényeket, gálákat, amelyeknek rendszeres fellépői a döntőbe jutott fiatalok. Dr. Cser-Palkovics András azzal a kéréssel fordult az iskolaigazgatókhoz, a magyartanárokhoz, osztályfőnökökhöz, hogy továbbítsák a felhívást diákjaiknak, buzdítsák őket jelentkezésre, és ezzel segítsék a tehetségek bemutatkozását.

Hagymásy András,
a Fehérvár Médiacentrum igazgatója arról beszélt, hogy több versünnepes fiatal rendszeres szereplője, fellépője a Vörösmarty Színháznak. „A Fehérvár Médiacentrum nemcsak szlogenként használja a tehetséggondozás fontosságát.  Van módunk megmutatni és hírt adni, hogy hol milyen sikereket értek el a Versünnep döntősei. A saját eszközeinkkel igyekszünk példát mutatni, Tőke Zsófia korábbi döntős most gyakornokként segíti a szervezést.” A rendezvény mellett álló Szent István Hitoktatási és Művelődési Háznak és a Vörösmarty Színháznak köszönetet mondott a támogatásért. Elmondta, hogy a zsűri elnöke az idei esztendőben is Kubik Anna színművész lesz, a zsűri tagjai között Tornyai Gábor plébános, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Závodszky Noémi színművész, valamint Vakler Lajos szerkesztő-műsorvezető értékelik a versmondásokat.

A tehetséggondozó versenyt 2010-ben hívta életre a Fehérvár Médiacentrum együttműködő partnereivel. Az ötletgazda Varga Sándor volt. A tehetséggondozó programhoz szorosan illeszkedik kezdetek óta a Székelyföldi Verstábor, ahol a Fehérvári Versünnep résztvevői mellett Kárpátaljáról, a Vajdaságból, a Felvidékről és a vendéglátó Székelyföldről is érkeznek fiatalok, hogy a tábor programjain túl megismerkedhessenek Székelyföld történetével, népi kultúrájával. A tábor az alapító emlékére 2016 óta Varga Sándor nevét viseli. A Fehérvári Versünnepen az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt. Ezúttal is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők.

Az immáron nyolcadszor megrendezésre kerülő megmérettetésre 2017. március 17-ig jelentkezhetnek a fiatalok. A verseny két fordulóból – válogatók, döntő – áll, és április 8-ig tart. A válogatókra március 25-én, illetve szükség esetén március 26-án kerül sor.

A versenyre olyan 9-13. osztályos diákok jelentkezhetnek, akik
- székesfehérvári középfokú oktatási intézmény tanulói a 2016/17-es tanévben
- vagy a Székesfehérvári Egyházmegye valamely egyházi középfokú oktatási intézményében tanulnak a 2016/17-es tanévben
- vagy más település középfokú oktatási intézményének tanulói, de székesfehérvári állandó lakóhellyel rendelkeznek.

A VIII. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész lesz. A Versünnep szervezője a Fehérvár Médiacentrum. A verseny része a cég társadalmi felelősségvállalási programjának. A Fehérvári Versünnephez immár ötödik alkalommal csatlakozik mentorprogrammal a Vörösmarty Színház.

Akik a Fehérvári Versünnepet eddig megnyerték:
Tóth Melitta (2010)
Pruma Nikolett ( 2011)
Krär Edina (2012)
Gombó Viola Lotti (2013)
Bukosza Zita ( 2014)
Hajdú-Sobor Csaba ( 2015)
Börcsök Olivér Benjamin ( 2016)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!