Kultúra

2016.07.08. 08:21

Izgalmasan telt eddig a Munkácsy Eszter Quartet éve

Zsinórban tizenkét napon keresztül koncertezett a Munkácsy Eszter Quartet külföldön. Igaz, fizikailag megterhelte az együttest ez a kis turné, viszont még inkább összekovácsolódtak.

Laci Patrícia

A Cseh Tamás Program által támogatott Munkácsy Eszter Quartet zenekar idei éve izgalmasan telt eddig. Áprilisban ugyanis tizenkét állomásos turnéra ment a csapat. A fiatal zenészek Csehországban és Szlovákiában varázsolták el a közönséget, tudtuk meg a zenekar énekesnőjétől, Munkácsy Esztertől.

– Kaptam az egyik csehországi szervezőtől egy felkérést még 2015-ben, hogy szeretnénk-e jönni koncertezni hozzájuk, én erre igent mondtam. Így született meg a 12 állomásos koncertsorozatunk. A mini turné érdekessége, hogy nem is voltak szünetek, minden áldott nap felléptünk valahol.

A Cseh Tamás Programnak köszönhetően Eszterék ki tudták pótolni a hiányzó költségeket, amely a külföldi turnéhoz kellett.

– Nagyon nagy élmény volt ez a koncertsorozat, a legtöbb helyen kedvesek voltak velünk. A közönség is nyitott volt. Brnoban és Prágában is játszottunk, ahol óriási sikerben lehetett részünk. Egyébként szinte mindenhol teltházas koncertet adtunk. Emlékezetes volt még számomra egy szlovákiai kis városka is, amelynek a neve Liptovsky Mikulás. Ezen a helyen volt egy klub, ami nagyon igényesen be volt rendezve, s itt tartottuk meg a legutolsó fellépésünket. Amellett, hogy teltház fogadott bennünket ebben a klubban, nagy ovációt kaptunk a közönségtől is – számolt be az élményeiről az énekesnő.

Munkácsy Eszter eddig még sosem koncertezett egymás után ilyen sokat, viszont a 25 éves fiatal zenész szerint teljesen megérte a belefektetett munka:

– Talán fárasztó volt ez a turné, s fizikailag lestrapált, mégis lelkileg feltöltött energiával ez a sok koncert, de ez nemcsak velem volt így, hanem az egész csapattal. Emellett a zenekarral is jobban összecsiszolódtunk zeneileg és emberileg is.

A Munkácsy Eszter Quartetben, ahogy az a nevében is benne van, négyen vannak összesen, Eszter énekel, Fonay Tibor, aki nyert egy Junior Prima Díjat, basszusgitározik:

– Tibort már régóta ismerem a Zeneakadémiáról, ő a legeleje óta bent van az együttesben, mert olykor előfordult, hogy voltak tagcserék – mesélte Eszter, majd folytatta:

– Van egy új dobosunk, Czirják Tamásnak hívják, ő is nagyon tehetséges. Molnár Bencze különleges hangszeren játszik, egy rhodes elektromos zongorán. A rhodes kellemes, nyugodt hangja nagyon meghatározza a hangulatát a zenénknek.

A zenekar inkább jazz standerdek fiatalos átdolgozásait játssza a koncerteken.

– Modern jazz zenét viszünk a színpadra. Olyan nagy ikonok slágereit adjuk elő, mint például Esperanza Spalding vagy Gretchen Parlato. Nyilván játszunk saját dalokat is, amelyeket én írtam – mondta Eszter, akit a jazz műfajon kívül még nagyon érdekel a könnyűzene, a pop, a gospel s a soul is. A fiatal tehetség később majd ezekben a stílusokban is kipróbálná magát.

Júniusban megjelent a csapat legelső ep-je. - Sikerült csinálnunk egy kislemezt is, amire nagyon büszke vagyok – dicsekedett Eszter.

Az ep a No Detour Ahead címet kapta. Összesen öt dalt hallhatnak rajta a jazz műfaj szerelmesei.

– Szeretnék minél többet koncertezni a zenekarral. Ami személyes célom az az, hogy más projektekbe is belevágjak egyszer – számolt be a jövendőbeli terveiről Eszter, aki egyébként éneket is tanít, emellett a Zeneakadémia mesterképzését végzi.

A Munkácsy Eszter Quartet zenekarral a fehérvári rajongók az augusztusban megrendezendő Alba Regia Feszten találkozhatnak. A fellépés augusztus 9-én lesz 18 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!