Kultúra

2015.02.24. 21:15

Jászai Mari 165. születésnapján

Kedden születésének 165. évfordulója alkalmából - leghíresebb szülöttét, Jászai Mari színművészt ünnepelte a Komárom-Esztergom megyei község.

Gombkötő Gina

Ászár minden esztendőben február 24-én megemlékezik a híres színésznő születésnapjáról, Jászai Mari szülőházánál. Az idei a ünnepségen a fehérvári Vörösmarty Színházat Szikora János igazgató, valamint két Jászai Mari-díjas művész, Varga Mária és Hirtling István képviselte. Az idei ünnepségen a fehérvári teátrum művészei Jászai Mari emlékirataiból olvastak fel.

Az ászári szülőháznál emlékeztek: a Vörösmarty Színházat a Jászai-díjas Hirtling István, Varga Mária és Szikora János igazgató képviselte. A színészek Jászai Mari emlékirataiból olvastak fel részleteket. Fotó: Vörösmarty Színház

„Az én életemet a színházi életem tette ki. A színház volt az életem célja, csak azért éltem, amire a színpadnak szüksége volt: a tanulásért. Csak színész voltam. Én senki sem voltam. Ezért tudtam mindenki lenni a színpadon" – írta a nagy tragika, aki székesfehérvári pályafutását is feleleveníti emlékirataiban. Jászai Mari tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után szökött Székesfehérvárra, ahol először lépett színpadra.

„Székesfehérvárott legelőszőr A peleskei nótáriusban statisztáltam. Ó, de csodálatos érzés volt: úgy éreztem, hogy mindenki engem néz, ott hátul, ahová elbújtam" – írta erről Jászai Mari. A megemlékezésen – a hagyományokhoz híven – Varga Mária, Hirtling István és Szikora János is ellátta kézjegyével a Jászai-díjasok falát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!