Jótékonysági koncert az abai műemlék templom felújítására

2017. június 12., 19:34 szerző: V. Varga József
komment
Aba – A Liszt Ferenc Kórus (a Bécsben élő magyarok Ex Libris-díjjal kitüntetett kórusa) jótékonysági koncertet adott szombaton kora este a templom felújításának javára a Szentháromság-templomban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

„A búcsú a lélekben vagyon...” – ezzel a jelmondattal hirdette meg az egyházközség a hétvégére a templom búcsúnapi ünnepségét.

A kétnapos program szombaton kezdődött, mégpedig a bécsi illetőségű Liszt Ferenc Kórus nagysikerű koncertjével. A kórus  1977-ben alakult, Radnai Tibor kapucinus atya bábáskodott létrejötte körül, s két évig Tóth Tibor, a bécsi operaház tagja vezette. A kórusvezetői munkát azután Simon Lévay Márta, a bécsi Népi Opera (Volksoper) tagja vette át, s e tisztet azóta is betölti. A kórus tagjai magyarnak vallják magukat: akár az anyaországból, akár a Felvidékről, akár Erdélyből vagy a Délvidékről érkeztek.

Abán koncertezett a bécsi Liszt Ferenc Kórus, vezetőjük Simon Lévay Márta Fotó: V. Varga József

A kórus műsorán Arcadelt, Bach, Beethoven, Bárdos Lajos, Csipkó László, Halmos László, Harmat Artur, Händel, Marchesi, Schubert művei szerepeltek. Közreműködött Simon Lévay Márta (a Szent István-érdemrend tulajdonosa) mezzoszoprán, Lévay Éva hegedűművész, Lévay Tibor (a Szent István-érdemrend tulajdonosa) orgonaművész, bariton és Csipkó László orgonaművész.

Varjú Mihály, az egyházközség képviselő-testületének világi elnöke külön is köszöntötte az abai gyökerekkel bíró Simon Lajost és feleségét, Simon Lévay Mártát, akik korábban éppen az abai Szentháromság-templomban erősítették meg házasságuk 25 éves évfordulóját.

A búcsúnapi ünnepség vasárnap délelőtt Varjú Mihály előadásával folytatódott, aki az 1756-ban, a Szentháromság tiszteletére felszentelt templom történetét s remélt jövőjét foglalta össze. A gazdagon díszített barokk templom építészeti különlegessége egyebek közt háromszög alaprajza és páholyelrendezése. A kupola falképe 1756-ban, a főoltár és a szószék 1764-ben készült. A szentmisén közreműködött a bécsi kórus, a szeretetvendégség a templomkertben zajlott.

V. Varga József

2017. június 12., 19:34 szerző: V. Varga József

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...