Juhászból huszár a táncházi mulatságban

2017. március 19., 15:00 szerző: Bokros Judit fotós: Bokros Judit
komment
Székesfehérvár - A Kákics zenekar hagyományos moldvai táncházában szombaton 1848 emlékét is megidézték,"kis huszárokkal, huszárinákkal".
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A magyar népzenét játszó Kákics zenekar jó ideje tart havonta egyszer csángó táncházat a Felsővárosi Közösségi Házban.

Szombaton a gyermekeknek szóló foglalkozáson Gula Miklós néptánc-pedagógus volt az egyik vendégük, akinek minden korosztályt lebilincselő előadásából kiderült: hogyan lett annak idején, 1848-49-ben a juhászból huszár, amikor szólította a haza és a kötelesség.

Gula Miklós (balra, kalapban) interaktív előadására vevők voltak a gyerekek. Háttérben a Kákics zenekar
Fotó: a szerző


A gyerekek hol ülve hallgatták a mesét, megismerkedve a szűrrel, a juhász kampós botjával, a huszárok felszerelésével, hol tempós tánclépésekkel játszották el például a ló ügetését. Aztán, amikor a jelenlévő kisfiúkat is elvitték huszárnak, a kislányok - aki közül aki akart, akár "huszárinának" is beállhatott - együtt siratták meg őket. A legények azonban visszatértek, így nagy volt aztán az öröm, amit újabb közös tánc fejezett ki.

Volt aztán a műsorban egyéb játék, földön csúszás-mászással, közös, napocskát hívogató énekléssel - szóval aki részt vett a gyermek táncházban, biztosan élményekkel gazdagodva tért haza. 

Képalá: Gula Miklós (balra, kalapban) interaktív előadására vevők voltak a gyerekek. Háttérben a Kákics zenekar (Fotó: a szerző)

Bokros Judit

2017. március 19., 15:00 szerző: Bokros Judit fotós: Bokros Judit

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...