Kultúra

2017.03.19. 14:22

Juhászból huszár a táncházi mulatságban

Székesfehérvár - A Kákics zenekar hagyományos moldvai táncházában szombaton 1848 emlékét is megidézték,"kis huszárokkal, huszárinákkal".

Bokros Judit

A magyar népzenét játszó Kákics zenekar jó ideje tart havonta egyszer csángó táncházat a Felsővárosi Közösségi Házban.

Szombaton a gyermekeknek szóló foglalkozáson Gula Miklós néptánc-pedagógus volt az egyik vendégük, akinek minden korosztályt lebilincselő előadásából kiderült: hogyan lett annak idején, 1848-49-ben a juhászból huszár, amikor szólította a haza és a kötelesség.

Gula Miklós (balra, kalapban) interaktív előadására vevők voltak a gyerekek. Háttérben a Kákics zenekar
Fotó: a szerző


A gyerekek hol ülve hallgatták a mesét, megismerkedve a szűrrel, a juhász kampós botjával, a huszárok felszerelésével, hol tempós tánclépésekkel játszották el például a ló ügetését. Aztán, amikor a jelenlévő kisfiúkat is elvitték huszárnak, a kislányok - aki közül aki akart, akár "huszárinának" is beállhatott - együtt siratták meg őket. A legények azonban visszatértek, így nagy volt aztán az öröm, amit újabb közös tánc fejezett ki.

Volt aztán a műsorban egyéb játék, földön csúszás-mászással, közös, napocskát hívogató énekléssel - szóval aki részt vett a gyermek táncházban, biztosan élményekkel gazdagodva tért haza. 

Képalá: Gula Miklós (balra, kalapban) interaktív előadására vevők voltak a gyerekek. Háttérben a Kákics zenekar (Fotó: a szerző)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!