Kultúra

2017.07.11. 15:10

Július 27-ig meghosszabbították a tárlat nyitva tartását a Fejér Megyei Levéltárban

SZÉKESFEHÉRVÁR Vasárnapi lapszámunkban írtunk a Fejér Megyei levéltárban látogatható kiállításról, amely az 1970-es 1980-as évek hétköznapi tárgyi kultúráját vonultatja fel. Jó hírünk van: a kamarakiállítás nyitva tartását a levéltár most július 27-ig meghosszabbította.

Gábor Gina

Voltaképpen ez már a meghosszabbított nyitva tartás meghosszabbítása. A tárlat ugyanis eredetileg a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg és akkora sikert aratott, hogy végül úgy döntöttek: néhány napig, még július 6-ig fogadják az érdeklődőket a levéltárban. Most viszont kiderült, aki azért sajnálkozott , mert erről is lekésett július 27-ig még megnézheti a hetvenes nyolcvanas évekre emlékező retró-tárlatot ami munkanapokon, hétfőtől csütörtökig 8 és 15 óra, pénteken pedig 8 és 12 óra között látogatható.

A hetvenes és nyolcvanas évek tárgyai ott sorakoznak a polcokon: a szamovár, a bólogató kutya no meg a Matrjoska babák, és a ronda iskolaköpenyek. Mindez a történelmünk része Fotó: Koppán Viktor

A válogatásban helyet kaptak - többek között - a már megszűnt magyar légitársaság, a MALÉV emblematikus tárgyai éppúgy, mint a korabeli gyerekjátékok, a korszak ruhadarabjai, konyhai eszközei, vagy a néphadsereg és munkásőrség felszerelési tárgyai. Megidézik az átlagos Kádár-kori lakás enteriőrjét, annak néhány jellegzetes elemével. A kiállítás kétségkívül sokakat emlékeztet a fiatalságára - de a levéltáraknak ezzel nem a nosztalgikus múltba révedés a célja. A tárlattal arra igyekeznek rádöbbenteni a látogatókat, hogy a környezetünkben megtalálható tárgyak, dokumentumok, fotók a történelem részei. Ne engedjük, hogy ezek a látszólag még tucatszám fellelhető relikviák az enyészeté legyenek. A dokumentumok, fotók, tárgyak segítik a történelem megismerését. Ezért a szakemberek azt kérik, hogy aki őriz fontos 19. és 20. századi, vagy akár még régebbi magániratokat, fotókat, térképeket juttassa el a levéltárba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!