Kultúra

2017.04.12. 20:28

Kalapban járt az oviba - A vidéki lány, Akli Luca ruhája a kifutóra került

Óbarok – Akli Luca vidéki lányként finoman kopogtat a meglehetősen szűk és zártkörű honi divatvilág ajtaján. A kiegyezés ihlette ruhája a fővárosi kifutón szerepelt, s közönségdíjat nyert vele.

Zsohár Melinda

Akli Luca a közönségdíjas ruhában, Zoltán barátjával

Akli Luca Óbarkon él családjával, az Óbudai Egyetem ipari termék és formatervező szak ruha és kiegészítő szakirányán tanul. Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál fő témája volt az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés, s az utána következő időszak 1914-ig, amit aranykornak minősítenek a történészek.

Divatpályázatot hirdettek meg e témával kapcsolatban a szervezők, a legjobbak a kifutóra kerültek, s Akli Luca nyerte el a közönségdíjat. Joggal. A fekete alkalmi ruha elegáns, a mai kor ízlésnek is megfelel, mégis van benne szellemes utalás a 19. század második felének, s a századfordulónak bájából, megújulni kívánó vonalvezetéséből.

Luca kalapban járt az oviba, maga választotta ki ruháit, s nyolcadikos korában olyan színűre lakkozta körmét, mint öltözéke meghatározó színe - meséli édesanyja, Dóra. A szigorú és jó értelemben vett konzervatív tatabányai Árpád Gimnáziumban a tanáraitól engedélyt kapott, hogy saját termékeit hordja, de az egyetemen is vizsgázhatott kalapban, mert a tanára díjazta, hogy jól tudja a fizikát!

A gyöngyfűzéssel kezdődött minden. Az Akli családban két fiú és két lány él, s a fiúk, a gimnazista Bence és az egyetemista Miklós tolószékben ül egy örökletes betegség miatt. Sára is az Árpádba jár, követte nővérét a matematikában is.

A szülők, de maguk a testvérek is heroikus küzdelemmel szegülnek ellen a betegségnek, nem adják fel soha. Az óbarki kultúrházban még az édesanya irányításával tanultak a fiúk is kézműveskedni, s a gyöngyfűzésben Luca magas fokra jutott.

Az erdélyi gyöngygallért, a táflit száz színben és formában alkotja, csodálatosak gyöngyékszerei, van olyan fűzésminta, amit ő talált ki.

A matematika-fizika-kémia-rajz tantárgyakban jeleskedő lányt felvették az említett egyetemre, s kitartóan halad az útján. Kis táskavarrógépen tanult meg varrni, a nyugdíjas óvónő nagymamától kapott komolyabbat, s rácáfol a rossz sztereotípiákra.

Luca  „dualista” ruhatervei

Ha nincs sok pénzed, ha vidéki vagy, ha te lépsz először az innen nézve legalábbis nehezen járható útra, akkor se torpanj meg. A „dualista” ruha sikere ennek a szemléletnek a bizonyítéka.

Luca maga tervezi és fűzi ékszereit kiskora óta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!