Kultúra

2017.05.17. 16:50

Kálozi borverseny – Nagyaranyak a borpavilonban – Szent Orbán szobrát borral locsolták

A bírálók nem fukarkodtak az elismeréssel: a hétvégi kálozi borversenyen hat nagyaranyat is kiosztottak a legjobbaknak. A borbarátok megkoszorúzták a szőlőhegyen Szent Orbán szobrát.

V. Varga József

A Kálozi Borbarátok Egyesülete a hétvégén immár a 22. borversenyét jegyezte. A bormintákat szombaton 7 órától várták a hegyőrháznál, s a bírálat is ott zajlott egészen délig. A faluból és a környék további tíz településéről 59 gazda összesen 91 mintát nevezett a nemes megmérettetésre: 56 fehérbort, 5 rozét és 30 vörösbort.

Az ítészek három asztalnál ténykedtek, a zsűri elnöki tisztét Ulcz Gyula, a Soponyai Hegyközségi Egyesület elnöke, a Soponyai Borgenerálisok Borrendje nagymestere töltötte be.

Szent Orbán szobrát Tornyai Gábor katolikus plébános szentelte meg, a borbarátok pedig a koszorúzást követően borral locsolták, bízva az idei jó termésben.

A borpavilonban három bográcsban rotyogott az étel ebédre (szarvaspörkölt, sertéspörkölt és babgulyás készült), sőt, a forró tárcsalapon vagy százötven szelet tarját sütöttek ki a szakácsok. A hölgyek ízletes lángossal szolgáltak.

Szabó Gábor, a vendéglátó borbarát egyesület elnöke

A versenyben végül 6 úgynevezett nagyarany, 15 arany, 30 ezüst és 31 bronz minősítés született, 9 bor pedig emléklapot kapott.

A fehér nagyarany nyertesei: Ulcz Gyula (Soponya) chardonnay borával, ami egyben a mezőny legjobb fehérbora címet is kiérdemelte; Zsuppán István (Lepsény) olaszrizling és Magyaródi Gyula (Soponya) generosa borával.

A vörös nagyarany nyertesei sem álltak meg a hármas szám előtt. A pálmát Pál Jenő (Tác) vitte el kékfrankos rozé borával, illetve László Péter (Dég) cabernet sauvignon és Szabó Gábor (Káloz) kadarka borával.

A legjobb kálozi fehérbor és vörösbor cím  szintén Szabó Gábornak, az egyesület elnökének dukált, vegyes fehér és kadarka boráért.

A gazdák, a borbarátok derűsen és egyben hasznosan töltötték a napot: ettek, ittak, anekdotáztak, de a tennivalókat is sorra vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!