Kultúra

2016.12.27. 17:40

Két kategóriában már megszerezték a minősítést, a harmadik még hátravan

Mór - Tripla minősítés megszerzésére készülnek a móri fúvósok. Egy minősítő koncerten már túl vannak, a másik január 21-én lesz.

B. Kiss László

Az idén sem maradt el a Móri Ifjúsági Fúvószenekar hagyományos karácsonyi koncertje. December 18-án az ünnepi hangverseny keretében köszöntötte a zenekar a város lakóit,valamint köszönte meg a támogatók segítségét. Az esten közreműködött a Móri Mazsorett csoport, s a Bice-Bóca egyesület. A közönség több ráadás szám után sem akarta abbahagyni a tapsot. A jó hangulatú rendezvényen jelen volt Törő Gábor országgyűlési képviselő és Fenyves Péter polgármester is, aki köszöntötte a város lakóit, illetve a 35 éves zenekart, valamint Acsai Sándor karmestert, aki létrehozta azt. A koncerten pár számot Acsai Gábor - Acsai Sándor fia - vezényelt, aki szintén rendelkezik karmesteri képesítéssel.

A Móri Ifjúsági Fúvószenekart Acsai Sándor (középen) hozta létre. A kisváros egyik jelképévé vált rezeseket azóta is ő vezeti Fotó: Hrubos Zsolt

Az idén 35 éves Móri Ifjúsági Fúvószenekar fennállása óta egyébként a hatodik nagy megmérettetésen van túl. November derekán a Pro Urbe-díjas zenekar koncert és német nemzetiségi kategóriában szerezte meg a minősítést. A show kategóriában január 21-én egy musical bemutatásával készülnek az amatőr zenekarok számára jelenleg elérhető, legmagasabb C felső osztályban a minősítés megszerzésére. A móri fúvósok novemberi koncertjén közreműködött az Edelweiss Táncegyesület, valamint Polgárdiból a Kiss család énekegyüttese. A hangversenyről Grell József, a zenekar mögött álló alapítvány Pro Urbe-díjas tiszteletbeli elnöke az alábbiakban számolt be lapunknak:

- A koncert kategória számai közül különösen fantasztikus volt a Mobi Dick bemutatása. Az öt tételből álló mű igen komoly kihívást jelentett a zenekar és karmestere számára. Két szám között az est háziasszonya, Krauszné Wittner Judit olvasott fel az adott szám keletkezésével, szerzőjével kapcsolatos történeteket. Ez azért volt jó, mert a zenészek is picit kifújták magukat. Ezt követően - a nemzetiségi kategória számai között - a móri svábok betelepítéséről, életükről, kultúrájáról hallhattak a jelenlevők. Az utolsó szám előtt a Pászti Miklós Alapfokú Művészet-oktatási Intézményről is szó esett, ahonnan az utánpótlást kapja a zenekar. Az iskola és a zenekar 35 éve együtt születtek. A végén Acsai Sándor méltatása hangzott el. Ő hozta létre a zenekart, melyet azóta is szívvel-lélekkel vezet. Mindezek után a zsűri visszavonult, hogy értékelje a látottakat, hallottakat. Az értékelésig a zenekar Acsai Gábor vezényletével szórakoztatta a közönséget.

A zsűri döntése értelmében a koncertfúvós kategóriában 97 ponttal kiemelt arany, a német nemzetiségi fúvószene kategóriában pedig 95 ponttal újabb kiemelt arany minősítést szereztek a móri fúvósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!