Kultúra

2017.02.25. 16:56

Karneváli hangulat, jégszobrok, komédia a tóparton

Velence – A napos időben úgy tűnt, már nem kell elkergetni a telet, mégis, a Velencei Karnevál programjai, az ezeken résztvevők azért rásegítettek a télűzésre.

Bokros Judit

Mintha mindenki a tóparti karneválra igyekezett volna, úgy kanyargott az autósor a korzó felé szombaton kora délután. A partot a nyárihoz hasonló embertömeg lepte el, a legtöbben a Velencei Karnevál meghirdetett programjai felé orientálódtak, de sokan vették célba a homokos partot is.

Az árral sodródva először a jégszobrász versenybe botlottam bele, a résztvevők nagy lendülettel faragták, csiszolták, alakították a melengető napsugaraktól enyhén olvadó jeget.

Az egyik nevező, a zsámbéki Onder Krisztina lányával, Tamarával érkezett a karneválra, s ugyan nem jégszobrászkodásra készültek, a kislány lelkesedése miatt mégis beneveztek a versenyre. Tömbjükből már jól láthatóan formálódott egy szív, amelynek alakításába más gyerekek is besegítettek.

Garagulya Gólyalábas Komédia Kompánia előadás Fotó: Igari Balázs

Nem sokkal arrébb a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI alsós tanári kara birkózott egy könyv megformálásával. Mint Perényi Annamária tanítónőtől megtudtam, a csapat előzetesen nevezett be a kihívásra, azt pedig előző este találták ki, mit is kellene kifaragni a tömbből. Szépen alakult ez - a hőmérséklet változásának igencsak kitett - szobor is.

A ragyogóan napos időben sokan sétáltak a korzón, meg-megállva a díszlettel középkori piactérré alakított központnál, ahol a házigazda Szabad Színház társulatának életképeibe lehetett betekinteni. Aki akart, fotózkodhatott is a színészekkel.

A szomszédos színpadon kora délután a Garagulya Gólyalábas Komédia Kompánia szórakoztatta a nagyérdeműt. A vásári komédiát idéző előadásba a közönséget is bevonták, például egy „világszám” idejére – a bemutatót elégedett kacagások kísérték felnőttek és gyerekek részéről.

A délután a táncos lábúaknak is kedvezett, mert a másik házigazda, a Sub Rosa régizenei együttes muzsikájára reneszánsz táncházba lehetett bekapcsolódni, de ígérkezett még artista bemutató, jelmezes felvonulás, pirotechnikai show, jégszobor faragás M. Tóth Zsolt aranyérmes nemzetközi bajnok jégszobrásszal, na és télboszorka égetés is – ha már egyszer karneválról és télűzésről volt szó.

A jégszoborfaragó-verseny (amelyben egy 60x60x25-ös jégtáblán lehetett dolgozni) eredményét kora este hirdették ki. A nyertes a Vörösmarty iskola lett, második a velencei önkormányzat csapata, a harmadik pedig a „Szeretem a zenét!” csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!