Kultúra

2017.06.23. 10:59

Kemény szervezőmunkát vállalt a fehérvári tinilány

Székesfehérvár – Budapest – Nagy fába vágta a fejszéjét a 17 éves Kiss Emőke, amikor részt vállalt a Magyar Nemzeti Galéria egyik projektjének szervezésében. A fiatalokból álló önkéntes csapat iskolai elfoglaltság mellett hozta össze a nagyszabású stART Fesztivált.

S. Töttő Rita

Koncertek, slam poetry, tárlatvezetések, zenei improvizációk, színházi előadások, workshopok színesítették a programot a Magyar Nemzeti Galéria májusban megrendezett stART Fesztiválján. Aki részt vett az eseményen, első körben nem is gondolta volna, hogy a profi szervezés mögött tizenéves fiatalok állnak, akik szabadidejükben rendezték meg a fesztivált.

 

Fotó: Kovács Kitti

A galéria neve már önmagában is elég hívószónak bizonyult ahhoz, hogy a 17 éves székesfehérvári Kiss Emőke lecsapjon arra a felhívásra, amelyben önkénteseket toboroztak egy fesztivál megszervezéséhez. Mint később kiderült, a húsz, alkalmasnak ítélt jelentkezőből Emőke volt az egyedüli, aki nem budapestiként szállhatott be a csapatba. Később kiderült, hogy számára ez komoly plusz teendőket jelentett, de az iskola utáni heti feljárást a megbeszélésekre soha nem érezte tehernek. Motivált volt ugyanis. Az ifjú hölgy népi hegedült, népi énekelt, a zenét és a fesztiválokat mindig szerette, így hát nem volt kérdés, hogy szeretne-e részt venni egy olyan projektben, ahol a fiatalok véleményére is adnak.

 

Fotó: Kovács Kitti

- Gondoltam, hogy ahol együtt van a zene és a kultúra, ahol szervezkedni lehet és javaslatokat tenni, az csak jó lehet – mesélte Emőke, aki a Tóparti Gimnázium művészeti osztályának kerámia szakára jár. – Ráadásul a galéria olyan helyeire jutottam így be, ahová egy átlagvendég sohasem - tette hozzá, majd elmesélte, hogyan is zajlott a munka: - Először csapatokba szerveződtünk. Voltak, akik a programokat találták ki, más az arculatot, a kommunikációt, s volt, amely workshop programokat szervezett. Én a programok szervezésébe kapcsolódtam be, ahol javaslatokat lehetett tenni arra, hogy kiket hívjunk meg a fesztiválra. Persze hamar kiderült, hogy kicsit túl nagyszabású elképzeléseink voltak első körben, de az is, hogy körülbelül egyezik az ízlésünk, így hamar körvonalazódtak a lehetséges fellépők – emlékezik vissza a közös szervezésre Emőke. A novembertől májusig tartó kemény munka fontos tapasztalatszerzés volt ez a fiatal lány életében, aki úgy gondolja, a későbbiekben megeshet, hogy rendezvényszervezéssel is foglalkozik majd. Valamint médiával, hiszen rádiózni is nagyon szeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!