Kultúra

2017.08.20. 19:25

Kenyér és bor - Traktorok is felvonultak az ünnepen

GÁRDONY Fontosak a hagyományok, a kisváros közösségét összetartó szokások, ettől idén sem tért el a város: az Országzászlónál kezdték a napot, ahogyan 2008 óta mindig - Magyarország lobogójának felvonásával és Tóth István polgármester köszöntő beszédével.

Az ünnepségen a település nyaralóvendége, Jávor Pál mondott verset, az ünnepélyes zászlófelvonás után pedig az agárdi Szent István király római katolikus templom adott otthont a szentmisének. Az új kenyér megáldását követően Tóth István, Gárdony város polgármester mondott beszédet, melyben a Szent István által ránk hagyott ország iránti felelősségről, az alázatról, hitről, kitartásról, az összefogásról beszélt Széchenyit idézve. Megemlítette azt is: nagy öröm számára, hogy Gárdony azon települések közé tartozik, ahol nagyon magas a családok gyermekvállalási kedve, az óvodákba kétszer-háromszor annyi gyermek jelentkezik, mint a korábbi időszakban. Igyekszik a város megfelelő életteret, békés hangulatot teremteni, s olyan fejlesztéseket megvalósítani, mely az itt élők javát szolgálja.

Színes előadásokkal kötötték le a gyerekeket is Fotó: Ódor Péter

Az ünnepség keretein belül került sor a Város Bora 2017. díj átadására is, melyet idén az agárdi Csóbor pincészet 2015-ös évjáratú cabernet franc bora nyert el. Délután a dinnyési hagyományőrző központban folytatódott a program, Kemencés Kenyérünneppel. A szép környezet, s a Kemencebarátok kenyérsütési tudománya sok látogatót vonzott az udvari, közösségi kemencéhez. Volt látnivaló, hiszen az Országos Dutra-találkozó muzeális traktorai még megtekinthetőek, kipróbálhatóak voltak - hagyomány ugyanis, hogy Südi János dinnyési lakos, az Évszázados Gépudvar vezetője, az ország minden szegletéből idecsábítja a régi magyar traktormárka híveit, s megismertethessék a vendégeket velük.

Ocsenás Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!