Kultúra

2014.09.01. 13:04

Két filmmel is díjat nyert az Animono

A Fejér Megyei Művelődési Központban működő Animono filmkészítő műhely két is filmje is alkotói díjat nyert Budapesten, a 21. Országos Diákfilmszemlén, az általános iskolások kategóriában.

Gábor Gina

Az ünnepélyes díjkiosztót a hét végén rendezték a budapesti Aranyvíz Kultúrházban. Az elismerés értékét növeli, hogy az általános iskolások kategóriájában mindössze három filmet jutalmazott a zsűri, amelynek tagjai: Matkócsik András: operatőr-rendező, Medgyesi Gabriella szerkesztő-rendező, Nyakó Júlia, színművész, Szita Miklós: Balázs Béla díjas producer és Kovács Gábor újságíró.

Az Animono filmkészítő műhelyt hosszú évek óta Debreczeni Katalin vezeti, a rajzolni szerető, kreatív gyerekek az ő segítségével, közreműködésével sajátítják el a filmkészítési módszereket. Az egyik díjazott filmjük – amely pályázati támogatásból készült el – árnytechnikával készült, a címe: Hétköznapok a barokk Székesfehérváron. A gyerekek elképzelték, milyen is lehetett az élet a török kiűzetése után Fehérváron. Előbb egy képzeletbeli család hétköznapját jelenítették meg, majd a különféle mesterségek képviselőt, az utcai forgatagot, s a filmben megjelennek a barokk város épületei is. A figurákat fekete papírból vágták ki, és hátulról világították meg a jeleneteket. A film 11 gyerek - Förhétz Szabolcs, Hajdu Viktória, Kecskés Zsófi, Kozma Zsófi, Nagy Mira, Németh Ajsa, Németh Gergő, Krekács Zoltán, Polczer Bori, Polczer Péter, Simsolics Dorka - közös munkája volt.

A másik film egy ikerpár, Rechner Rebeka és Veronika munkája. A Vackorkörte és Sáros Sörte című történetben az erdőben növő vadalmafán egyetlen gyümölcs lóg, „aki” nagyon unatkozik. Ezért csúfolódni kezd az arra tévedő vaddisznóval... A gyerekek a nagypapájuk verses meséjéből készítették el a papírkivágásos animációt, mesélőként pedig a nyolcadikos kislányok édesapjának hangját hallhatják a film nézői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!