Kultúra

2017.02.05. 13:29

Kézen fogta a gondviselés

Lajoskomárom – A Lajoskomáromi Történelmi Kör sorozatában Wanderer János új könyvét mutatták be pénteken este a községháza dísztermében. A megjelenteket Marikucza Péter, a történelmi kör elnöke köszöntötte.

V. Varga József

„Sokan egész életüket itt élték le, de a nehezebb periódusok e tájról is vittek el embereket külföldre, főként Amerikába, majd a világháborúk rángatták el messze frontokra a férfiakat. Közülük akadt, aki visszatért – vagy mert az Újvilág nem bírta örökös maradásra, vagy a harctér golyózáporában a gondviselés kézen fogta. Mások tanulni, dolgozni mentek el hosszabb-rövidebb időre, de végül itt értek révbe” – írja Az ősfák fiainak lombjai alatt (2016) című elbeszéléskötetében a faluból elszármazott Wanderer János.

Bármelyik korábbi könyvéből – Akik felett mindig kék az ég (2010), Csilimon (2012) – is kitűnik, s az újban szintén ráerősít erre, hogy az írót az emberi lélek érdekli, cselekedeteink valódi mozgatórugói, amelyek minduntalan tetten érhetők a felszín alatt.

Wanderer János (b) és Marikucza Péter a könyvbemutatón Fotó: V. Varga József

Amint kifejtette: ahogyan a szereplőket formálta, megtanult a tettek mögé látni. Az érzékelt kép persze nem mindig tiszta, de néha gyémántra lel: önfeláldozásra és önzetlen szeretetre. Ezeket kívánja megörökíteni.

Horváthné Bodai Andrea igazgatótól megtudtuk, hogy a kötetet a Gesztenyefasori Általános Iskola diákjainak rajzai illusztrálják. Az esten felolvasással közreműködött a 6. osztályos Lengyel Vivien és Zámbó Vanessza.

Marikucza Péter elmondta, hogy a történelmi kör legközelebbi vendége Freund Tamás neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke lesz március 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!