Kultúra

2017.02.14. 10:53

Kincsesiek léptek fel a Nemzetiben

Nem csak Kincsesbányát, de Fejér megyét is a falu frissen alakult színtársulata képviselte a Nemzetiben.

B. Kiss László

Fejér megyében a kincsesbányai Tótágas színtársulat kapta meg a lehetőséget, hogy az országos II. Pajtaszínház programba bekapcsolódjon. A három hónapon át tartó projekt lezárásaként először saját településükön kellett bemutatni a program idején színre vitt darabot, majd Budapesten, a Nemzeti Színházban megtartott II. Pajtaszínházi Szemle égisze alatt, idén januárban. Az ide vezető útról Murányi Mariann, a frissen alakult színtársulat vezetője számolt be lapunknak.

– Nagy izgalom és érdeklődés előzte meg a Tótágas Színtársulat Mosoly-Nagyanyó megmentése című zenés mesejátékának bemutató előadását, Kincsesbányán, 2016. decemberében. A színdarab kiválasztása komoly fejtörést okozott, hiszen kettős bemutatóra kellett készülnünk: egyrészt az itthoni közönséget szórakoztatni, másrészt megfelelni, beilleszkedni az országos Pajtaszínházi program milliőjébe. A színjáték hosszát is egy közös nevezőhöz kellett igazítanunk, mert meghatározott időtartama volt a fővárosi szereplésnek. A darab kiválasztásánál elsődleges célunknak tartottuk a közös alkotás örömét, hogy a vegyes korosztályú társulatban mindenkinek legyen szöveges szerepe és mindenki ugyanolyan fontos, fő szereplője legyen a produkciónak, valamint az itthoni célközönséget szerettük volna elsősorban kiszolgálni. Ezért választottuk Mosoly-Nagyanyó történetét, amely mesejáték lévén is jelentős mondanivalóval szolgál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A kincsesbányai Tótágas színtársulat alig néhány hónapja alakult, s már a Nemzetiben is fölléptek
Fotó: Illés József

A Magyar Teátrumi Társaság által delegált mentorunk, Kozáry Ferenc, színművész számunkra szokatlan módon, hihetetlen lendülettel próbálta kihozni a maximumot – még az előadás előtti percekben is – az amatőr társulatból. Bírtuk a stresszt. Rengeteg színpadi leckét kaptunk, mind mozgásban, mind retorikában sok-sok tapasztalattal gazdagította a kis csoportot. Ha kellett játszott velünk, ha kellett mesélt nekünk, ha kellett kemény volt hozzánk. S ha kellett: mindig ott volt. Köszönjük! - meséli Mariann.

Zsúfolásig telt a kincsesi Művelődési Ház nagyterme a december 10-i bemutató alkalmával, s az érdeklődő közönség vastapssal jutalmazta az előadást. Ezt követően közkívánatra, még egy előadást tartottak januárban, meglepetésükre újabb teltházzal. És még nem volt vége!

Január 28-29-én, a Nemzeti Színházban megrendezett II. Pajtaszínházi Szemlén több mint ezer néző követte figyelemmel a Pajtaszínház mintaprogramban részt vevő amatőr színjátszó csoportok – a program keretében született - előadásainak díszbemutatóit. Megyénként egy kiválasztott település műkedvelő színtársulata mutatkozhatott be. Fejér megyét Kincsesbánya társulata képviselte. A Pajtaszínház program a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében, a Magyar Művészeti Akadémia szakmai támogatásával valósult meg. A Pajtaszínházi Szemle egyben a magyar kultúra napjának ünnepét is jelentette a Nemzeti Színházban.

A műsort üdítő műfaji sokszínűség jellemezte. A II. Pajtaszínházi Szemle a Nemzeti Színház két stúdiószínpadán – a Kaszás Attila és a Gobbi Hilda színpadon- párhuzamosan zajlott, két napon keresztül. A nézőtér színültig telt a csoportokat kísérő lelkes lokálpatriótákkal és a színházbarát látogatókkal. Emellett az egymás játékára kíváncsi színjátszók is gyarapították a nézők sorait.

­- A Kaszás Attila színpadon január 29-én, délután 4 órakor léptünk a világot jelentő deszkákra és óriási élmény volt látni, hogy a nézőtéren egyetlen szabad ülőhely sem maradt, sőt sokan állni kényszerültek – mondja Murányi Mariann.

– Elfogultság nélkül mondhatom, hogy a kincsesbányai színtársulat bizonyított. A Nemzetiben is tótágast álltunk, hiszen minden szereplőnkkel megfordult a világ: óvónénink törpét, a szolíd anyuka vérbeli szőke tündért alakított, kisiskolásaink félelmetes lidércekké változtak, jótékony ápolónőnk rút boszorka lett, akitől mindenkit kiráz a hideg... A Nemzeti Színházban is vastaps övezte az előadásunkat, mely után az értékelésben és a záró rendezvény keretében is hangsúlyozták: a kincsesbányai csoport éppen azt valósította meg, ami a Pajtaszínházi program célja volt; a generációkat összefogva, a fiatalok az idősebbekkel karöltve remek közösséget alkotnak és együtt munkálkodnak a közös cél érdekében. Hatalmas élmény és büszkeség volt a megyét képviselni, látni, hogy minden szereplőnk a maximumot hozta ki magából és nem mellesleg, miénk volt a Pajtaszínházi szemle legfiatalabb színjátszója is – jegyezte meg kincsesbányai  társulat vezetője.

A szemle után még fel sem ocsúdtak a kincsesiek, s máris újabb meghívást kaptak: február 4-én Pátkán vendégszerepelt a Tótágas Színtársulat  a mesejátékukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!