Kultúra

2017.04.12. 10:11

Költemények bokrokon, padokon

Ráckeresztúr – A Posztolj verset az utcára! országos akcióhoz idén is csatlakozott a ráckeresztúri könyvtár. Ebben az évben még elszántabban tűzték ki a költeményeket a település több pontján, bízva a költészet lélekformáló erejében.

Gajdó Ágnes

Több mint negyven vers került az utcára: padokra, lámpaoszlopokra, hirdetőtáblákra, telefonfülkékre, kerítésekre, gázcsőre, virágládákra. Nemcsak József Attila örökérvényű sorait – Nem emel föl, Kész a leltár, Tiszta szívvel – osztották meg a könyvtár munkatársai a nagyközönséggel, hanem kevésbé ismert, már-már elfeledett alkotók versei is nyilvánosságot kaptak.

Fésűs Éva, Dsida Jenő, Serfőző Simon, Baranyi Ferenc mellett Baka István költeményei, Fodor Ákos haikui vagy épp a Fejér megyei kötődésű művészek, Csanádi Imre, Bella István, Bódás János egy-egy alkotása. Nem maradhatott ki a válogatásból Petőfi Sándor Az országgyűléshez, Reszket a bokor, mert..., valamint Lant és kard című verse sem. A viharos erejű széllel dacolva az utcára került Ady Endre, Ágh István, Áprily Lajos, Bede Anna, Beney Zsuzsa, Bereményi Géza, Czóbel Minka, Dutka Ákos, Garai Gábor, Gergely Ágnes, Hollós Korvin Lajos, Kányádi Sándor, Kartal Zsuzsa, Nemes Nagy Ágnes, Oláh Gábor, Rab Zsuzsa, Radnóti Miklós, Virág Benedek egy-egy szép költeménye is. A járókelők csodálkozva fedezték föl a kitűzött verseket, akadt, aki megállt, s el is olvasta, mi áll a papíron. Ha csak néhányuknak tetszett az akció, már megérte.

(A kitűzött versek egy része a https://posztoljverset.hu/lista?telepules=Ráckeresztúr weboldalon megtekinthető.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!