Kultúra

2017.07.21. 14:17

Könnyed kalandozás a fehérvári múltban

Ízek? Ármány? Szerelem? Külön-külön is általában érdeklődésre tartó témák, hát még együtt. Az egyik városnéző sétán Fehérvárhoz köthető történetek hangzottak el a fent említett tartalommal.

Bokros Judit

Egy tikkasztó nyári nap végén, a már kissé hűvösebb alkonyatban jóleshet besétálni a fehérvári belvárosba. S ha már itt van az ember, akár csatlakozhat is a hétvégi estéken rendszeresen induló vezetett túrákhoz. Az Ízek, ármány és szerelem a királyok városában című múltidéző program például igencsak fölkeltette az érdeklődést a minap. Az Országalmától induló csoport vezetője Györe Gabriella volt, aki a maga egyedi, közvetlen stílusával könnyen magára vonta a hozzá csatlakozók figyelmét.

A gasztronómiai múltidézéssel kezdődő, majd az uralkodók magánéletét is érintő szaftosabb történetekkel színezett túra a Nemzeti Emlékhelytől indult, és a Mátyás király-emlékműnél ért véget. Közben Gabi rendületlenül ontotta magából a történelmi tényeket és a sztorikat, a szájról szájra terjedő pletykákat. Beszélt például arról, hogyan honosodott meg Fehérváron a szőlőtermesztés, miként alakult ki a borkultúra, hogy került ide a kávé és a többi. Aztán hallhattunk arról is, hogy Beatrix, Mátyás király Itáliából érkezett második felesége igencsak férfifaló hírében állt, ráadásul egyes feltételezések szerint akár az uralkodó halálához is köze lehet.

Györe Gabriella volt az Ízek, ármány és szerelem a királyok városában című séta vezetője. A szép számú érdeklődő a Mátyás király-emlékműnél telepedett le hosszabb időre, hogy meghallgassa a királyról szóló érdekességeket. Például azt, hogy halála előtt fügét evett, s az is egy feltételezés, hogy a gyümölcs mérget, méghozzá bürököt tartalmazott

Gabriellát arról kérdeztem a túra után, mit tapasztal: mennyire vevő a hallgatóság ezekre a könnyedebb történetekre, s mit szólnak az ő lazább stílusához.

– Úgy vettem észre, hogy szeretik az emberek, hiszen a helyieknek a hagyományos városnéző túrák már nem tudnak sok újat mutatni. Az épületeket általában ismerik, így inkább az azokhoz, valamint a városhoz kapcsolódó történetekre kíváncsiak. Érdekes, hogy az idősek nyitottabbak, szívesen hallgatják a bulvárosabb sztorikat. A középkorú korosztály valamiért merevebb. Ezt a témát én találtam ki és dolgoztam föl, egyszer volt hallható ezen a nyáron – mesélte Gabi, aki 2012 óta foglalkozik idegenvezetéssel. Az utazás, környezetének és a világnak a megismerése azonban kiskora óta a szenvedélye. Régen családjával sokat utaztak, kempingeztek, sátoroztak, és mindig maguk fedezték föl az adott környéket, útikönyvek alapján. Múzeumokba jártak, megnézték a látnivalókat.

Amikor idősebb lett, akkor már járt szervezett társasutazásokon is, később pedig az egyébként angoltanári végzettséget szerzett Gabi maga is megszerezte az idegenvezetői képesítést.

– Nagyon jó tanárom volt, rengeteget tanultam tőle például arról, hogyan kell felkészülni, viselkedni, mik az apró titkok. Ezután kezdtem dolgozni utazási irodáknak, vezettem külföldi és belföldi utakat, majd a fehérvári Tourinform irodától is kaptam megbízásokat – tudtam meg a cserfes hölgytől.

– Nagyon szeretem ebben a munkában, hogy változatos. Mindig naprakésznek kell lenni, sokat kell olvasni, kutatni. Viszont érdekességekre is szükség van, mert az emberek többnyire nem a statisztikákra, tömény adatokra kíváncsiak. Az is jó, amikor egy-egy séta során valaki megoszt egy olyan történetet, amiből én is tanulok - tette hozzá Gabi, aki megosztotta velem a kedvenc történeteit.

– Mátyás király korát és a halálával, házasságával kapcsolatos részt nagyon szeretem. Beatrix révén például az étkezési kultúránkban is változás állt be, elkezdték használni a kést, a villát, a szalvétát és az asztalterítőt. Az ételek is könnyedebbek, egészségesebbek lettek. Nagyon örülök annak, hogy ma ezek a régi ízek, fűszerek ismét megjelentek a gasztronómiában. Említhetem akár a sáfrányt, a tárkonyt, a szegfűborsot. A túra végére ezért terveztem egy éttermet is helyszínként, ám ezt végül kihagytuk. A hallgatóságot ugyanis nagyon lekötötte a Mátyás-emlékműnél a király házasságának és titokzatos halálának története, s nem is fértünk volna el kényelmesen az utolsó állomáson. Mátyásnál egyébként nagyon érdekes, hogy a mai napig sem bizonyított: megmérgezték vagy természetes halállal halt meg? Ha valakit érdekel a téma, például ebben is elmerülhet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!