Kultúra

2015.09.02. 13:00

Összefogással varázsolták újjá a Ciszterci Szent István Gimnázium könyvtárát

Volt egy álom, majd jött egy lehetőség. Két tér eggyé vált, galériát kapott és teljesen megújult a Ciszterci Szent István Gimnázium könyvtára, amit már birtokba is vehettek a fiatalok.

Buthy Lilla

Egy üvegajtó választja el a második emeleti folyosótól. Gyönyörű, modern és íves: új fabútorok és régi könyvek illata lengi be a tágas teret. Az új külső nem csupán a tekinteteket, a diákokat is mágnesként vonzza a könyvek birodalmába.

A felújítás tavaly nyáron kezdődött, a visszapakolás pedig idén márciusban indult. Már a felújítási munkák alatt is apró ujjlenyomatok festették meg az üvegajtót, sokat kukucskáltak a diákok, és nagyon várták már, hogy elkészüljön a könyvtár. Apróbb munkák még mindig hátravannak, például digitális táblát is szeretnének még a könyvtár falai közé, de szeptembertől már diákok és tanárok is egyaránt használatba vehették.

Kolompár Léna, Magyar Anna, Weidinger Gábor és Németh Márk az évnyitó után vették szemügyre a megújult könyvtárat és kínálatát. Körülbelül 44 ezer könyv közül válogathatnak
Fotó: Koppán Viktor

A főbb irányvonalakat Ács Miklós mérnök és Tolnai Zsolt belsőépítész álmodta meg. Erdei Gabriella tanárnő szerint, a tervezés folyamán kifejezetten fontos volt, hogy az épület külső vonalvezetését kövesse a bútorzat. Az alsó, zegzugos enteriőr mellett galériát is kialakítottak, ahol a szépirodalom kapott helyet. A könyvtárnak egyébként körülbelül 44 ezer könyv van a birtokában, ezenkívül brosúrák és máshogyan rendszerezett, a többi között audiovizuális dokumentumok. Most vitrinekben, mindenki számára láthatóvá váltak a legrégebbi, kincset érő könyvek, amelyeket egy restaurátor édesapa igyekszik feljavítani. Mivel minden könyvtárban kell lennie olvasó és kölcsönző térnek, így a csak helyben olvasható könyvek gerincét piros ragasztással jelölték meg.

Természetesen könyvtári foglalkozással kiegészített délutáni szakórákat és órarendi tanórákat is tartanak majd itt, és terveznek egy könyvtári szakkört is, főleg a kisebb tanulókkal. De a tervek szerint, ez a helyiség több lesz egy bibliotékánál, tanulószobánál. Délután a városlakók fele is nyitnának: kulturális programoknak, komolyzenével tarkított szépirodalmi vagy éppen tudományos előadásoknak adna helyet.

- Sok csoda összegződik most ebben az egyetlen teremben - kezdi Orosz Ágoston, az iskola igazgatója, majd így folytatja: Ez a csoda szülői kezdeményezéssel indult: 2011-ben megkeresett Kiss Zoltán doktor úr, hogy szívesen segítene abban, hogy megújuljon a könyvtár. Aztán nagyon sokan mellénk álltak. Nem csupán az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy új és modern környezetet alakítsunk ki, hanem egy valódi szellemi műhelyt.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!