Kultúra

2017.06.07. 17:25

Könyvünnep, Tündérszóval

Székesfehérvár - A Vajda János-díj átadása, Bálint András Arany-estje, irodalmi estek, író-olvasó találkozók, színpadi programok. A 88. Ünnepi Könyhéten és 16. Gyermekkönyvnapokon változatos a kínálat.

Szabó Zoltán

A könyvhét programjáról tartottak sajtótájékoztatót a Hiemer-házban. Jakab Rózsa, a Fehérvári Programszervező Kft. rendezvényszervezője elmondta, a megnyitó pénteken, 16 órakor lesz a Városház téren. Ekkor adják át a Vajda János-díjat is. Köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester, az idei díszvendégek Tari István külhoni költő és L. Simon László író, költő. A kiadók, a boltok, könyvtárak is pénteken települnek ki, és több mint két tucat pavilonban várják szombat estig az érdeklődőket.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, Vasné Borsos Beáta Bíborka utalt rá, hogy a könyvhéthez kapcsolódó programok már kedden megkezdődtek, és a jövő héten is zajlanak, június 15-ig. Kedden például a központi könyvtárban Parti Nagy Lajos-művet adott elő Mészáros Máté, tegnap pedig a Zsolt utcai tagkönyvtárban Gárdos Péter volt a vendég, aki Hajnali láz című könyvéről és filmjéről beszélt.

Parti-Nagy Lajos művét Mészáros Máté adta elő a könyvtárban
Fotó: Molnár Artúr



A könyvtár helyismereti részlegében fotókiállítás nyílt az eddigi fehérvári könyvnapokról. Pénteken délután Rácz Zsuzsával találkozhatnak az olvasók a Városház téren. Ott dedikál többek között majd Óvári Edit, Törzsök Tiborné Steiner Gyöngyi, Zilahy Ágnes, L. Simon László is.

A gyerekekre is gondoltak. Az ő kedvükért mutatja be Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk című előadását a Lóca együttes. Emellett számos program várja őket szombaton a téren. Aznap, 14 órakor adják át a Tündérszó meseíró pályázat díjait is a Hetedhét Játékmúzeumban. A Maszk Bábszínház előadása és műsoros vetélkedője pedig az Arany János-emlékévhez kapcsolódik.

Gárdos Péter a Zsolt utcai könyvtár vendége volt

Akárcsak Bálint András színművész Arany-estje, amelyet június 14-én, 18 órakor ad elő a központi könyvtárban. A jövő heti programok közül kiemelhető Hahner Péter: 33 szerelmi kaland a történelemben című kötetének bemutatója a Széna téri tagkönyvtárban, június 12-én, 17 órakor. A Budai úti tagkönyvtárban pedig a Gwendolyn - Manor House titka című kötetet és szerzőjét, Velencei Ritát ismerhetik meg az érdeklődők június 15-én, 18 órakor.

Végül a könyvtár igazgatója örömmel mutatta fel az intézmény kiadványát, a Gloria Victis: 1956 Székesfehérváron és Fejér megyében című könyvet, amelynek alkotói Bognár Zsuzsa és Farkas Edit. Szombaton, 15 órakor mutatják be majd az új kiadványt a Városház téren,
a szerzőkkel Szőnyegi Hajnalka beszélget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!