Kultúra

2016.02.28. 15:03

Kubinyi Anna egyedi textilvilága

Székesfehérvár - Emlékkiállítás idézi a Szent István Művelődési Házban az egy éve elhunyt Kossuth-díjas textilművész, Kubinyi Anna különleges alkotói világát. A március 31-ig látható tárlat szombaton nyílt meg.

Gábor Gina

„Mindenkinek azt ajánlom / Szerelemnél jobb az álom. /.Mert az álom nyugodalom, / A szerelem szívfájdalom."- egyebek között ezt a népdalt is énekelte csodálatos hangján a Junior Prima-díjas népdalénekes, Enyedi Ágnes a megnyitón, amelyen Spányi Antal megyés püspök és Béres Klára beszélt a nagyszerű textilművészről, akinek most ítélték oda - posztumusz - a Magyar Örökség-díjat. De ahogy azt Spányi Antal is hangsúlyozta: művészetének ismerői eddig is féltett kincseink közé sorolták alkotásait - amelyek immár hivatalosan is kulturális örökségünk fontos része.

Kubinyi Anna művészetére nagy hatással voltak az erdélyi motívumok. Ő maga is készített fantasztikus székely kapukat, textilből. A megnyitón Béres Klára személyes hangú visszaemlékezését hallottuk az alkotóról. A tárlat március 31-ig tekinthető meg. Fotó: Koppán Viktor

Kubinyi Ágnes eredetileg keramikusnak készült - hangzott el a megnyitón -, ám a jelentkezési lapja valahogy elkeveredett hajdanán az Iparművészeti Főiskolán, és ő a gobelin szakra került. Nagy szerencséjének tartotta, hogy a sors vagy a gondviselés jóvoltából gobelintervező, textilművész lett. Rátalált az anyagra és a művészeti ágra, amelynek révén kiteljesedhetett. Az alapanyagot (legtöbbször a kendert) mindig maga dolgozta fel és festette meg, a tervezéstől a szövésig minden munkafázist maga csinált, mert ahogy mondta: fontos számára hogy egyedül szenvedje meg azt az utat, aminek során megszületik az üzenet, amelynek hordozója a textil - mesélte róla Béres Klára, akihez mély barátság fűzte.

Kubinyi Annát pályája első időszakában a természet ihlette meg: a tárlaton síkból kilépő, erősen abszrahált, látványos textilplasztikák is szerepelnek ebből a témakörből. Később az erdélyi népművészeti motívumok voltak rá nagy hatással: a kiállításon textilből mintázott lenyűgöző székelykapuit is bemutatják. De láthatjuk a Kőrösi Csoma Sándor emlékére készült művét: tudniillik ő maga is sokat tett azért, hogy felújították Kőrösi Csoma dardzsilingi síremlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!