Kulturális fesztivál: sérült és ép gyerekek közösen lépnek fel

2010. szeptember 16., 09:29 szerző: Miskei Anita
Székesfehérvár - Integrált regionális kulturális fesztiválra készül az Arany János Általános Iskola. A programban 14 intézmény 94 ép és sérült gyermeke, fiatalja közös előadást tart.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0
Az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tulajdonképpen két intézményegységből áll, egy speciális szakiskolából, illetve egy olyan általános iskolából, ahol tanulásban akadályozott és autizmussal élő gyermekek tanulnak - tájékoztatott Mile Anikó intézményegység-vezető. Ezzel rávilágítva arra, milyen irányú szakmai fejlesztésre nyílott lehetőségük egy pályázati forrásnak köszönhetően. Sérült, hátrányos helyzetű fiatalok és egészséges társaik közös táncprodukciót mutatnak majd be, a próbák már folynak az iskolában - Fotó: Lázár Lívia

- Húszmillió forintos támogatást nyertünk, amit a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatására, társadalmi befogadásának elérésére fordítunk. Ezzel lehetőségünk nyílott a szakmai tudásbázis fejlesztésére, illetve arra, hogy ezek a tanulók a lakóhelyükhöz közel kaphassák meg a nekik járó szolgáltatásokat. Befogadó pedagógia - befogadó társadalom című projektünk feladata, hogy szolgáltatásainak bővítésével, minőségi fejlesztésével támogassa a befogadó közoktatási rendszer kialakítását a megyében. Cél, hogy az együttnevelésben részt vevő és bekapcsolódó intézmények, illetve a társadalmi szereplők felkészüljenek a befogadásra - mondta Mile Anikó. Hozzátette, a program keretében az ép és a sérült gyermekek nem csak találkozhatnak, de közös feladatokban is részt vehetnek.
Ezúttal erre az integrált regionális kulturális fesztivál keretében adódik lehetőség, melyet október 11-én 17 órától rendeznek meg a Vörösmarty Színházban. A rendezvényen 14 intézmény 94 fellépője vesz részt. A legkisebbek még óvodások, a legnagyobbak pedig a Kodolányi Főiskola hallgatói lesznek, akik nem csak előadóként, de az andragógus szak hallgatói a csoportok kísérőiként is részt vesznek, segítenek.
- A fesztivál célja, hogy a sérült gyerekek megtapasztalják, ők ugyanolyan értékes emberek, mint ép társaik. Az ép fiatalok pedig könnyen megtanulhatják elfogadni sérült társaikat - mondta. Hozzátette, az intézmény 2005 óta segíti az integrált nevelést, van gyógypedagógusuk, sőt, aranyhétfőn szakmai műhelyt tartanak.

A fesztivál október 11-én 17 órától 20 óráig tart majd. A Vörösmarty Színház színpadán különleges produkciókkal készülnek az előadók. Fellép majd egy vak hölgy, akinek énekét ép fiatalok tánca színesíti. Minden produkció erre az egy alkalomra készül, amelyben a sérült és ép fiatalok ezúttal együtt szerepelnek.

Miskei Anita

2010. szeptember 16., 09:29 szerző: Miskei Anita

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...