Kultúra

2017.02.16. 17:49

Kvircedli nyomó és hosszú furulya - kiállítás Sárbogárdon

Sárbogárd – Szép munkákkal, értékekkel, kincsekkel mutatkoznak be a helyi alkotók. Értékeink – Egy kis hagyomány. Ezt a címet viseli a városi könyvtárban hétfőn este megnyílt népművészeti és kézműves-kiállítás.

V. Varga József

A seregélyesi fafaragó, Sáricz Gyuláné Zsuzsa a kvircedli és a macskapracli nyomóformákhoz receptet is hozott. Elmondta: a sváb – vendégváró lakodalmi, ünnepi – aprósütemények készítéséhez használták eleink a téglalap alakú, fa nyomóformákat. Ezeket álmodta újra.

Kissné Halász Ágnes csuhémunkája Fotó: V. Varga József

Kovács György, a Fejér Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója bevezetőjében mindehhez azt is hozzátette: a kvircedlit borba mártogatva fogyasztották, s így aránylag kevés nemes nedű is elégnek bizonyult a viszonylagos jó kedvhez.

A kiállítást Kovács György (b-2) nyitotta meg. Zsinkó István (b), Viasz Zoltán és Hargitai-Kiss Virág Fotó: V. Varga József

A címzetes igazgató kedves szavakkal sorban bemutatta az alkotókat, hangsúlyozva tehetségüket, elkötelezettségüket, szorgalmukat. A Madarász József Városi Könyvtár és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület Értékeink – Egy kis hagyomány című népművészeti és kézműves-kiállítása március idusáig látogatható. A megnyitón népdalokat énekelt Hargitai-Kiss Virág.

A kiállításon bemutatkozik a sárbogárdi Csapó Istvánné Andi terménybábkészítő, Huszár Károly cserépsípkészítő, Váraljai Péter fafaragó és Viasz Zoltán furulyakészítő, a nagyhörcsöki Kissné Halász Ágnes szalmafonó, a seregélyesi Sáricz Gyuláné Zsuzsa fafaragó, a soponyai Szücs Istvánné Etelka csuhéműves, valamint az abai Fehér Csaba ötvös és Zsinkó István kovács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!