Kultúra

2016.09.25. 18:10

Ladik is jön az irodalmi napokra

Székesfehérvár - Öt nap irodalom - szerdán kezdődik a FIN, egy új kulturális kezdeményezés. A részletekbe Czinki Ferenc avatott be.

Bokros Judit

Fehérvári irodalmi napok (FIN) - ezt a lényegre törő elnevezést kapta az az újonnan induló, ötnapos programsorozat, amelyből kitalálója, fő szervezője, Czinki Ferenc hagyományt kíván teremteni. Persze, ha úgy alakul

A programok között szerepel verses-zenés est, slam poetry, emlékező est, az irodalomhoz pedig időnként gasztronómia is társul. A szerzőként, kritikusként, szervezőként is jól ismert Czinki Ferenc régóta fontolgatta, hogy önálló, hosszabb irodalmi rendezvényt szervez a városban. A feltételek idén bizonyultak megfelelőnek.

- Mivel már tíz éve csinálok kulturális programokat Fehérváron, megvannak a jól bejáratott helyszínek, partnerek, akikkel együtt tudok dolgozni. Ezeket összefogva szerveztem meg az irodalmi napokat, amely több intézmény, vendéglátóhely összefogásával valósul meg. Támogatást két irodalmi szervezettől, a József Attila Körtől és a Szépírók Társaságától kértem és kaptam, és a helyszínek, vállalkozások is hozzájárulnak a rendezvényhez, amivel tudnak. Emellett jó sok önkéntes munkára van szükség, így mások mellett sokat köszönhetünk Varga Gábor Farkas grafikusnak az arculat megtervezéséért - mesélt Czinki Ferenc az ötletről s a megvalósítás lépéseiről.

Czinki Ferenc fő szervező Fotó: FMH-archív

A programokról elmondta: a gasztronómiát semmiképpen sem hagyták volna ki. Az egyik felolvasóest például ilyen közegben, egy gasztrodélután keretében valósul meg, de sörrel, főzéssel körített könyvbemutató is lesz. Ezek minden bizonnyal nagy népszerűségnek örvendenek majd, de nagy érdeklődés övezheti az október 2-ára, vasárnapra szervezett Esterházy-délutánt is. Ezt a napot a fesztivál zárásaként a nemrég elhunyt írónak, Esterházy Péternek szentelik. A Városi Képtárban négy órától filmvetítéssel, felolvasással, beszélgetéssel emlékeznek meg a szerzőről, majd este Hrabal könyve címmel kezdődik előadás az Igézőben, Esterházy könyve alapján.

Kiemelkedik még a nyitónap programja: szeptember 28-án, szerdán 17 órától az Új Magyar Képtárban az a Ladik Katalin költő, író, performer lesz a vendég, aki nemrég - három másik külföldi művész mellett - megkapta Yoko Ono-tól a férje emlékére alapított díjat. Lesz aztán csütörtökön beszélgetés Kemény Zsófi íróval, költővel, zenés-verses est Karafiáth Orsolyával és Takács Eszterrel, és nagyon érdekesnek ígérkezik a pénteken fél 5-től kezdődő Amnesty International - Tíz igaz történet című program, amelyen szépirodalmi formában megírt emberi jogsértésekről beszélgetnek három szerzővel.

A szervezők szeretnék, ha az állandó és hűséges közönségen túl minél több embert tudnának megszólítani a rendezvényekkel. Ezért is hívtak meg ismert, kedvelt kortárs szerzőket, és igyekeztek minél színesebb, a társadalmi érzékenység szempontjából is fontos programokat szervezni. A lehetőség tehát mindenkinek adott, a FIN szeptember 28-án kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!