Kultúra

2017.05.02. 11:22

Lakásgaléria, tavaszi képekkel: Az előszobán át a konyhába, majd a „képes szobába” vezet az út

Bicske – Hangulatos lakás, átlagos méretekkel. A háziasszony festményeket állít ki benne időről időre, lakásgalériába invitálva a barátokat, ismerősöket.

Zsohár Melinda

Kis-Kéry Beáta rajzfilmes rajzoló 2000-ben talált rá családjával Bicskére, férje a kisvárosban kapott munkát. Megszerették a helyet, családi házat építettek az emeletes házak árnyékában, mesebeli kertet kialakítva az épület mögött. Három gyermekükkel otthonra leltek, s mostanra szinte „adódott" a lakásgaléria ötlete Beátának, mint művészetkedvelő alkotónak. Némáné Nagy Júlia váli születésű, bicskei művész-tanár a környék egyik legismertebb és legnépszerűbb alkotója, különösen lírai akvarelljei szólítják meg a nézőt. Az ő képeiből nyílt kis kiállítás Beátáék otthonában, ahová bejelentkezéssel lehet tárlatnézőbe menni.

Némáné Nagy Júlia festő és Kis-Kéry Beáta, a lakásgaléria háziasszonya Fotó: Ivanics Imre

Hajdan az arisztokraták és nagypolgárok nyitottak házukban művészeti és kulturális szalonokat, ám a vagyoni helyzet és a lakásméretek megváltozásával hazánkban ezek lényegében megszűntek. A szocializmus éveiben a fővárosi értelmiségi körökben félig-meddig inkognitóban szerveztek képbemutatókat, főleg a kevésbé tűrt modern műfajokban, s mikrobarázdás koncerteket – lemezhallgatást. Érdekes, de pont most, a nagy nyitottság és az internetes világban lett keletje annak az intimitásnak, amit a lakáséttermek, lakásszínházak és lakásgalériák jelentenek! Sajátos atmoszférát teremt, hogy valakik a saját otthonukba, a személyes, intim zónájukba hívnak másokat, s ők az esztétikai vagy kulináris élmény mellé bejárják a konyhát, szobát, leülnek a nappaliban, képletesen beleszagolnak a háziasszony fazekába.

Az Akácfa utcai ház hangulatos, a sajátos térelosztású nappaliban dolgozik Beáta a speciális számítógépen, konyhája sincs elszeparálva. Az első kiállításon barátnője, Visnyei Ilona képeit mutatta be, majd Somogyi Győző néhány művét. Az ismert művésszel az 1848-at megidéző grafikai világot tükröző Gőzhajóval Pest-Budán című rajzfilmjében dolgozott együtt. Ezúttal Némáné Nagy Júliát kérte fel, állítson össze válogatást a tavasz kapcsán. Pipacs, legényrózsa, liliom, nárcisz - többnyire virágos akvarellek, néhány pasztell képviselte Júlia virág-világát; ha virágot kapott, azon nyomban megfestette, lerajzolta, mesélte el a lakásgaléria megnyitón. Pogácsázás, iszogatás közben beszélgettek a kiállítóteremmé előlépett félkör alakú szobában a megvásárolható képekről. Kérdezgették a szerény, halk szavú tanárnőt a művek születésének körülményeiről. S ahogy mondani szokták, hab volt a tortán a Hajnali vándorok együttes három fiataljának archaikus csángó muzsikája. A tavasz jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!