Kultúra

2017.06.28. 09:40

Leakasztották a bécsi magyar tárlat faláról a fehérvári festők képét

Bécs- Székesfehérvár - Egyetlen kiállított alkotást, a fehérvári, képzőművész házaspárból álló Borsos Lőrinc formáció triptichonját vetette ki a bécsi Collegium Hungaricumban múlt pénteken megnyílt gyűjteményes tárlatból az intézmény igazgatója.

Kocsis Noémi

Mint a váratlan és egyelőre magyarázat nélküli intézkedésről az Artportal írja, a Real Hungary tárlatból a Borsos Lőrinc művészpáros tirptichonját, amelyet annak rendje és módja szerint elhelyeztek a kiállításban, a magyar kulturális intézet igazgatójának telefonon történt utasítására az intézet munkatársainak el kellett távolítaniuk a kiállítóterem faláról.

A Real Hungary egyébként nem az intézet saját kiállítása, hanem az Esterházy Magánalapítvánnyal közös projekt, és az Esterházy Művészeti Díj 2009 és 2015 közötti díjazottainak munkáira épül. A See No Evil, Hear No Evil, Speak no Evil (2017)  című festmény-triptichon, egy magyar trikolór három változatban, egyenként 20x30x50-es méretben. A trikolórnak feketére festették a sávjait, más-más sávot mindegyik képen. A három „zászló” pedig egymás mellett szerepelt. Méghozzá párban egy Bak Imre művel – merthogy a kiállítás koncepciójához tartozik, hogy a kortárs művészek választanak egy ma élő, idősebb hazai alkotót is, akivel együtt jelennek meg.

Fotó: Artportál, Király András

A Borsos Lőrinc művészpáros választása pedig játék az absztrakció és a realista közelítés kérdésével, minthogy maga Bak Imre a geometrikus absztrakció mestere.  Másrészt a triptichon valamiképpen játék a magyar zászlóval, amely ebben a műben – ha már mindenképpen direkt jelentéseket keresünk – éppenséggel arab országok zászlóira emlékeztetett, írja a portál.  Ugyanakkor az anyagban maradhatott több egyéb, a művészeti portál szerint legalább annyira kritikus  Borsos Lőrinc-mű: a páros három akvarellje például üres szobortalapzatokat ábrárázol, az egyik Hóman Bálinté, a másik Edvard Benešé, a harmadik Karl Luegeré, Bécs egykori nagyhatású, ugyanakkor kétségtelenül antiszemita – és magyarfóbiás – polgármesteréé. A témára visszatérünk, amint sikerül elérni a fehérvári művészpárost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!