Kultúra

2017.06.14. 19:40

Legyél te is kölyökolvasó! - Országos irodalmi játék általános iskolásoknak

KECSKEMÉT, SZÉKESFEHÉRVÁR, RÁCKERESZTÚR - A Kecskeméti Katona József Könyvtár, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség tíz éve minden évben meghirdeti a Legyél te is kölyökolvasó! című országos irodalmi játékot általános iskolás gyerekeknek.

Gajdó Ágnes

A játék három fordulóból áll, a furfangos és igen ötletes feladatok egy-egy szépirodalmi alkotáshoz kapcsolódnak. A kicsik és a nagyobbak külön kategóriában - egyéniben vagy csapatban - versenyeznek, de valamennyi kölyökolvasó-jelöltnek alaposan el kell olvasnia a választott regényeket, csak akkor van esélye a jó megfejtésre.

A jubileumi évben például Bosnyák Viktória, Finy Petra, Mészöly Ágnes, Berg Judit, Nyulász Péter, Wéber Anikó, Nemere István írásai közül választhattak az olvasni szerető diákok. Az egyes fordulókban kreatív feladatokkal is meg kellett birkózniuk: mesebélyeget, füzetcímkét, könyvjelzőt tervezhettek, vagy képregényt rajzolhattak, illusztrációt készíthettek, csipeszfigurákat alkothattak.

A legügyesebb játékosok meghívást kaptak Kecskemétre, az országos kölyökolvasó-találkozóra, ahol számos érdekes program várta őket. Koleszár Márta, a kecskeméti könyvtár Gyermekvilág részlegének vezetője köszöntötte az ország minden részéből érkezett fiatalokat.

A legügyesebb játékosok meghívást kaptak Kecskemétre, az országos kölyökolvasó-találkozóra, ahol számos érdekes program várta őket

Fejér megyéből öt székesfehérvári és egy ráckeresztúri diák utazott a kétnapos rendezvényre. Imre Léna, a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskola végzős tanulója hetedszer vehetett részt a kecskeméti találkozón, minden évben szorgalmasan, ügyesen dolgozott.

A Németh László iskolából az Aranykönyv őrzői csapat - Frajt Zoltán, György Ádám, Balázs Dávid -, valamint Nagy Kristóf Gergő és az iskola könyvtárosa, Varsányi Brigitta (Léna anyukája) volt jelen a könyvmolyoknak nagy élményt nyújtó programokon, Ráckeresztúrt az ötödikes Kristóf Ágnes képviselte.

A gyerekek találkoztak Kiss Ottó költővel, megismerkedtek és absztrakt képeslapot terveztek Paulovkin Boglárka meseíró-illusztrátorral, játszottak a betűkkel, a szavakkal, nyelvtörő mondókákkal kísérleteztek. A nyárköszöntő irodalmi délelőttön megoszthatták társaikkal kincseiket is: volt, aki zongorázott, volt, aki furulyán vagy hegedűn játszott.

A fehérvári fiúk vidám tréfákat adtak elő, mellyel az iskolai ki mit tud?-on is felléptek, Kristóf svéd gyermekverseket mondott, Ági Romhányi József Nyúliskola című költeményével nevettette meg a közönséget.

Léna megható módon, Gorkij gondolatait idézve búcsúzott a játék szervezőitől, társaitól: "szeressétek a könyvet, megkönnyíti számotokra az életet". A megyei könyvtár igazgatója, Ramháb Mária adta át a meglepetés ajándékokat (természetesen izgalmas könyveket!) s az emléklapot, amely tanúsítja, hogy a gyerekek jogosultak a Kölyökolvasó feliratú jelvény viselésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!