Kultúra

2016.12.16. 14:21

Liszt Ferencnek köszönhetik szerelmüket – Marco Bianchi zongoraművész útja Tivoliból Gárdonyig

Marco Bianchi olasz zongoraművész 1997-ben költözött Budapestre. Jelenleg Gárdonyban él feleségével, ahol nemrég lakáskoncertet adott.

Buthy Lilla

Idén nyáron költözött Gárdonyba Marco Bianchi olasz zongoraművész és felesége Bianchi-Tóth Éva. Egyedül az irány volt biztos, Budapestről Olaszország irányába szerettek volna elmozdulni, távolodni már semmiképp sem akartak. A tenger és a napfény: Marco-nak leginkább ezek hiányoznak, előbbit a Velencei-tó látványa enyhíti valamelyest. Marco Fejér megyében Etyeken és Martonvásáron is tanított, így tudták, a megyében biztosan nem maradnak tanítványok nélkül.

– Egészen sokfélék: a hatéves piciktől kezdve, a felnőttekig, de olasz anyanyelvűek is járnak hozzá. Van nagymamakorú tanítványa is, aki most kezdte el a tanulást, és nagyon lelkes – meséli Éva a lakásukban rendezett karácsonyi koncerten, Gárdonyban.

– 2008-tól 2013-ig összesen ötven lakáskoncertet tartottunk. Eleinte azért, mert Marco a nagyobb koncertjei előtt mindig szerette volna elpróbálni a darabokat szűk körben, a szomszédok és rokonok előtt. Aztán már maga a közönség követelte, nem volt megállás. Óriási volt az érdeklődés – magyarázza, majd hozzáteszi, sok művész, zenész is csatlakozott Marco meghitt, családias hangulatú fellépéseihez. Az első gárdonyi lakáskoncerten Chopin három mazurkáját halljuk és persze Liszt Ferenc sem marad ki – hogy miért, arról még később – a repertoárból, a többi között a Dante szonáta csendül fel. Marco magyarul beszél közönségéhez és tanítványaihoz, kettesben pedig egyfajta eklektikus, kevert nyelvet használnak feleségével. – Van, hogy én olaszul mondok valamit, ő pedig magyarul válaszol – fűzi hozzá Éva nevetve.

Éva és Marco 2011-ben, a Liszt-évben kötöttek házasságot

Marco lelkesen mutatja be tanítványait is, jókedélyű, dallamosan olasz kiejtésű tőmondatait mindig jó időzítéssel ékeli be a szünetekbe, ezzel oldva a zongorajáték alatti feszült figyelmet.

A koncert végén Éva teát főz, majd kedvesen invitál mindenkit, bátran próbálják  ki férje gyönyörű zongoráját, amit Marco egy kedves, de sokatmondó, oldalirányba elmozduló grimasszal konstatál. A lakás középpontja, mondhatni lelke az a fekete Steiner zongora, ami fölött két képet látunk Marco kedvenc, sőt sorsát alakító zeneszerzőjéről, Liszt Ferencről.

Marco a példaképe zeneműveit először szülővárosában hallotta, a Róma melletti Tivoliban, az Este Villában, ahol Liszt Ferenc több évig komponált. A 45 éves zongoraművész több helyen, több mestertől is tanult Olaszországban, de Liszt művei olyan meghatározó élményt jelentettek számára, hogy úgy döntött, Budapestre költözik. 1997-ben felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol olyan mesterekkel dolgozott együtt mint Kecskés Balázs, Szokolay Balázs és Vásáry Tamás.

A házaspár szeretné, ha rendszeresek lennének a meghitt lakáskoncertek gárdonyi házukban is

– Az tetszett meg neki igazán, hogy itt nagyon színes és gazdag a komolyzenei élet. Ha mindennap tartanánk egy koncertet, akkor is mindig telt ház lenne. Hogyha kinyitjuk a koncertkalendáriumot Budapesten, akkor napi tizenöt-húsz koncertet is találunk, ami egyedülálló Európában – mondja a jogtanácsos feleség, aki olasz szakos volt az egyetemen, így ismerkedett meg férjével 2004-ben.

– Elhívott a zeneakadémiára. Chopint játszott – emlékszik vissza arra a libabőrös pillanatra, amikor Marcot először hallotta zongorázni.

A Liszt évben kötöttek házasságot, hét év elteltével.

– Amikor hazajövök, más világba csöppenek. Semmi közöm a zenéhez, de igazi jó közönség vagyok – teszi hozzá mosolyogva a feleség, aki azóta is őszinte csodálattal az arcán, elvarázsolva hallgatja párja zongorajátékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!