Kultúra

2016.04.10. 10:35

Lossonczy szellemében

Székesfehérvár - A Lossonczy-szakkörben készült, színekben, formákban tobzódó festményekből nyílt kiállítás a héten a JAK galériában.

Bokros Judit

A fehérvári Revák István festőművész nyolc éve vezeti a példaképnek is tartott, Lossonczy Tamás Kossuth-díjas grafikus és festőművészről elnevezett képzőművészeti szakkört. A Fehérvári Művészek Társasága belváros közeli műtermében működő csoportba különböző korosztályú, képzettségű emberek járnak hetente egyszer, mégis, elsősorban középiskolás diákok csatlakoznak a körhöz. Ami közös bennük, az a képzőművészet, a festészet iránti elköteleződés, s olyan is akadt, akinek a művészeti pályára való felkészülésben segítettek az itt tanultak.

Nagy Gréta: Kalapos nő című festménye is látható a tárlaton

Amint azt Revák Istvántól, a tárlat megnyitója előtt megtudtuk: az első csoport 12 taggal alakult meg. Azóta a művészeti képzést folytató iskolák közül érkeztek már diákok például a Tópartiból, a Gorsiumból vagy a Munkácsyból, de egyéb intézményekből is volt bőven érdeklődő. A szakkör híre szájról szájra terjed, és a nyolc év során a szakmai kapcsolaton túl barátságok is alakultak. Revák István együtt dolgozik tanítványaival, akiknek a hagyományos festészeti technikák használatát mutatja meg, újszerű látásmóddal ötvözve. Úgy véli, hogy a festészet megértéséhez az anyagok ismerete és a technikák elsajátítása az igazi segítség. Tojástempera, akvarell, olajfesték - ezekkel ismerteti meg a hozzá járókat, akiket az útmutatás után hagy kibontakozni.

A szakkör kiállítása május 4-éig tekinthető meg a József Attila Kollégium galériájában
Fotó: Molnár Artúr

A nyolcéves kör tagjai ezúttal a József Attila Középiskolai Kollégium galériájában mutatkoznak be, egyesektől több festmény is látható. A terembe lépve az első, ami rögtön feltűnhet a látogatónak, az a színek gazdagsága, a formák tobzódása a képeken. A témák változatosak: az alkotók női portrét, félalakot, tájképet, elvont tájat jelenítenek meg egyéni elképzelések szerint. Szép és mozgalmas például Szabó Rózsa Tánc I. és II. című képe, Nagy Gréta Kalapos nője színpompás nyugalomban néz velünk szembe, Pék Eszter Anna pedig a kék finom árnyalataival érzékelteti a víz változását az Egy tó szimbiózisán , s Revák István is több jellegzetes művét állította ki.

A tárlat közel egy hónapig, május 4-éig tekinthető meg.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!