Kultúra

2017.03.30. 15:20

Lúdas Matyi: Íme a legjobbak

Székesfehérvár - Tizenegy iskola diákjai szerdán este bemutatták a Lúdas Matyit a Vörösmarty Színházban. Értékelték a különböző csoportok produkcióit is.

Szabó Zoltán

A színház nemrég újjáválasztott igazgatója, Szikora János lapunknak adott interjújában az elmúlt öt év egyik legfontosabb eredményeként említette, hogy sikerült utat találniuk a fiatalokhoz, bevonni őket a teátrum életébe. Erre talán a sikeres közös produkciók jelentik a legjobb példát. A színház fiatalokkal foglalkozó Atlantisz Programjának részeként két éve a Bojtárból tündérkirályt (Petőfi Sándor János vitéze alapján), tavaly pedig a Vörösmarty Csongor és Tündéjéből írt Tündérhon vándorai című előadást mutatták be a diákszínpadok, több száz gyerek részvételével. Idén Fazekas Mihály - Schwajda György Lúdas Matyi című zenés mesejátékát adták elő, ahogy az előző bemutatók során is, Matuz János dramaturg, művészeti intendáns irányításával. Tizenegy iskola diákjai és a Hajnal Mozgástér levegőakrobatái vettek részt az előadásban, mintegy 350-en.

A legjobb előadást a zsűri döntése alapján a fehérvári Teleki Blanka Gimnázium...

A hónapokig tartó felkészülésben a színház színművészei és táncosai ezúttal is mentorokként működtek közre.

Az előadást értékelő zsűri elnöke Cser-Palkovics András polgármester, tagjai pedig Szikora János színházigazgató, Török Szabolcs tankerületi igazgató és Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke voltak. Döntésük alapján a legjobb diákszínpados előadás díját a Teleki Blanka Gimnázium és Ciszterci Szent István Gimnázium kapta. A zsűrielnök különdíjában az Arany János

Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI részesült.

...És a Ciszterci Szent István Gimnázium diákszínjátszói mutatták be  Fotó: Simon Erika

A legeredetibb ötletért a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumot, a költői előadásmódért a II. Rákóczi Ferenc Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, a legjobb koreográfiáért a Hajnal Mozgástér Stúdiót, a legjobb rendezésért a Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziumot ismerték el. A színészi teljesítmények közül a legjobb Lúdas Matyi alakításért Árgyelán Ádámot, a Vasvári Pál Gimnázium diákját, a legjobb Galiba megformálásért Hippeller Geroldot, az Árpád Szakgimnázium növendékét, a legjobb mellékszereplőként Bognár Mátét, az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium tanulóját, a legjobb Döbrögiért pedig Géró Ádámot, a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnáziumának diákját díjazták.

A zsűri különdíját a Kossuth Lajos Általános Iskola kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!