Kultúra

2017.09.03. 17:55

Madárcsivitelés töltötte be a teret Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR "Hát szia! Gyönyörű vagy!" - hangzott el a két mondat többször is a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban a hétvégi, immár huszonharmadik alkalommal megrendezett díszmadár-kiállítás és -vásáron.

Szanyi-Nagy Judit

Bár a teremben megbújt egy szóismétlő lóri is, a fent idézett mondatok elsősorban a látogatók szájából hangzottak el. Joggal, ugyanis amellett, hogy a madarak varázslatos színkavalkádot biztosítottak a termekben, még különlegesek is voltak: az ausztrálról az afrikai fajtákig felsorakoztak itt papagájok, pintyek, galambok és kanárik is.

A kiállítás egyben díszállat-versenyeztetés is volt
Fotó: Koppán Viktor

A szépség pedig sokat számított, hiszen az állatokat a meghívott közhiteles bírálók górcső alá vették. - Minden madárnak megvan a sztenderd előírása a színt, formát, kinézetet, sőt, az énekes kanárik esetében a hangot tekintve is - részletezi kérdésünkre Körtvélyesi Ferenc, a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesületének elnöke. Így lényegében az évente, szeptember első hétvégéjén megrendezett kiállítás nemcsak a madarak, de a tenyésztők versenye is: ők az adott évben született legszebb madaraikat mutatják be ezen az alkalmon.

A rendezvény a madárkülönlegességeken túl egyéb izgalmas, érdekes programokat is kínált a látogatóknak. Szombaton például Berkényi Tamás, a vadmadárkórház vezető főorvosa tartott előadást a beteg, sérült madarak gondozásáról, de a kétnapos program gyermekrajzpályázatot is kínált az érdeklődőknek, amelynek fődíja egy papagáj volt (kalitkával együtt). Nagy sikert aratott a dísznövényekkel érkező kertész, a nyulakkal, tengerimalacokkal tarkított állatsimogató és az is, hogy a látogatók szó szerint testközelből láthatták a szelíd arapapagájokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!