Kultúra

2017.08.06. 19:10

Magába fogad mindent - A BBKK rengeteg rendezvénynek ad otthont

MARTONVÁSÁR Nemcsak Beethoven miatt különleges zenei találkahely a nagymúltú kisváros, de talán ez a kiindulópont. A hely szelleme inspirációt adott, évszázadokra előre.

Zsohár Melinda

Az Emlékezés tere klasszikus szépségű tér, mára több értelemben vett találkahely. Nem a semmiből indultak. Az évszázados gesztenyefák, az átlagosnál monumentálisabb első világháborús emlékmű, a gróf Brunszvik Géza alapította és építette óvoda adott volt. És megfelelő épület híján is élénk kulturális élet folyt az egy időben meglehetős lassan folydogáló hétköznapjait élő nagyközség ébredő korszakában. A Beethoven-koncertek az 50-es években indultak a kastélypark szigetén, az idén nyáron is telt "házzal", magas minőségben.

A megépült Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ (BBKK) magába fogad mindent: művészeti iskolai tánc- és zenei fesztiválokat, fúvós hangversenyeket, színi előadásokat, s az új zenei irányzatok feltörekvő tehetségeinek bemutatkozását. A kultúrközpont "oldalában" Für Elisének hívják a kávézót, szobrot állítottak a géniusznak és halhatatlan kedvesének, mesterséges patakocska csörgedez a melegben enyhülésre vágyóknak, s a régi óvoda mellé megépült az óvodamúzeum. Egymást érik az ünnepi események, a nagyszínpad kívülre helyezhető.

A BBKK rengeteg rendezvénynek ad otthont, például koncerteknek, előadásoknak, ezekre a programokra a kicsik és a nagyok is nyitottak
Fotó: BBKK

Beethoven szelleme itt érzékelhető, hangsúlyozza Pfiffer Zsuzsanna kamaraművész, klarinéttanár és előadó, a helyi fúvószenekar karmestere (az országban van még egy fúvós karnagy hölgy, Kalocsán) a BBKK igazgatója hatodik éve. A mai világzenei irányzatokat művelő magyar zenekarok találkahelye Martonvásár, a népzenészek, néptáncosok szívesen jönnek ide, a helyi előadók annyi mostoha év után végre méltó körülmények között léphetnek fel. Hozzáteendő: az iskola tornatermében, a bordásfalháttérben is felejthetetlen, magas színvonalú produkciók születtek itt!

Francia sanzonestre készülnek augusztus 12-én, Edit Piaf életművének elismert tolmácsolója, Bonyár Judit énekel. Kísérőjeként az ötven órán át egyfolytában játszó, világrekordot felállító Borisz Jaksov szerepel. A szabadtérre tervezett előadáson lampionok világítanak a gesztenyefákon, a Für Elise séfje párizsi "gasztroízes" szendvicseket kínál. A nagy durranás persze idén is az immáron harmadik évben megrendezendő A magyar népdal napja lesz augusztus 16-17-én, pompázatos előadókkal. Egyre nagyobb ismertséget kap a befogadott Fülesbagoly tehetségkutató verseny - folytatják jövőre is. A martonvásári Nagy Szabolcs szervező hozta ide a rendezvényt, jó ötletnek bizonyult. A zárókoncertet a Fish! zenekar adta, különleges csapat, minőségi mai zenével. Júliusban latinzenét játszottak kubai muzsikusok, karibi hangulatot teremtve a martonvásári fák árnya alatt.

Pfiffer Zsuzsanna karmester, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ (BBKK) igazgatója

A gyerekek rengeteg szakkörön, kézműveskedésen, nekik és róluk szóló előadásokon tapasztalhatják meg, hogy mennyire értük történik itt annyi minden. Az idei két kézműves nyári táboron sem átlagos programokat találtak ki nekik! Az első világháború jegyében a manapság népszerű military téma került terítékre, történelmi kérdések tisztázására is alkalmasan. Miklós Gergő régésszel, Lizák Istvánné vezetővel földtani túrára kerekedtek fel a gyerekek a másik táborban a Velencei-hegységbe. Az idősek is gyakori vendégek a BBKK-ban, ahogy mondani szokták, nélkülük nem jött volna létre" Generációk nyújtanak kezet egymásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!