Kultúra

2014.08.20. 20:10

Megkezdődött a tánc! - Királyi napok vasárnapig

Az esős idő miatt ugyan szerdán a városi sportcsarnokban mutatkoztak be a Királyi napok néptáncfesztivál résztvevői, ám a hangulaton mindez nem változtatott. Vasárnapig tartanak a bemutatók és a folkestek.

Gábor Gina

Már szombaton este zártkörű, köszöntő mulatsággal fogadták a vendégeket a Táncházban – tudtuk meg Majoros Andor fesztiváligazgatótól –, hiszen mindenki megérkezett, akit vártak. Baszkföldről az Elai Alai Euskal Dantza Taldea táncegyüttes és zenekara, Észak-Ciprusról a Lefkosa Folklore Association, Olaszországból, Szicíliából a Gruppo Folkloristico Citta di Agrigento csoport, Moldovából a Hora Horita, Montenegróból az Acnip Iskra együttes, Szerbiából pedig a Sava Jeremic együttes.

Rajtuk kívül – no és természetesen a házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett – szenegáliak is fellépnek a fesztiválon: az Afro Magic Band tagjai Budapesten élnek. Emellett bemutatkozik a pécsi Khelipeske Rom és a Chache Rom Zenekar.

Észak-Ciprusról a Lefkosa Folklore Association érkezett a székesfehérvári néptáncfesztiválra (Fotó: Királyi Napok)

Csütörtökön, augusztus 21-én a Táncházban 15 órakor kezdődik Királyi gyermekjátszó, Montenegró és Baszkföld együtteseivel. 21. 30 órakor a folkesten Szerbia, Szenegál mutatkozik be. A Varkocs szobornál 11 órakor Királyi Játéktér, Észak-Ciprussal és Moldovával. Az Országalmánál 16.45-től lesz térzene. A Városház téren 18 órakor Szerbia, Montenegro, Baszkföld együttesei és az Alba Regia művészeti iskola csoportjai lépnek fel. (Eső esetén a színhely a Vörösmarty Színház lesz.)

Augusztus 22-én, a Táncházban: 15 órakor Királyi gyermekjátszó Észak-Ciprussal, Szenegállal, 21.30-kor folkest Szicíliával és Moldovával. Belváros, 11 óra:     Királyi játéktér Szicíliával és Szerbiával. Az Országalmánál 16.45-től térzene, a Városház téren (esőhelyszín: Vörösmarty Színház) 18 órától táncosok műsora. Fellép a Khelipeske Rom, az Alba Regia senior csoportja, Szenegál együttese, valamint a Fölszállott a páva gálaműsorát láthatjuk.

Augusztus 23-án, a Táncházban 15 órakor Királyi gyermekjátszó Szicíliával, Szerbiával, Moldovával, 21.30-kor folkest Baszkfölddel, Montenegróval, és a Romengo Zenekarral. Belváros, 11 óra: királyi játéktér Montenegróval és Baszkfölddel. Az Országalmánál 16.45-kor térzene, a Városház téren 18 órakor a táncosok műsora: fellép Észak-Ciprus, Szicília, Moldova együttese és az angyalföldi Vadrózsa csoport

Augusztus 24-én, vasárnap 18.20 órakor kezdődik a Noé hegyi Borrendek programja, 19 órakor indul a táncosok felvonulása és utcatánca, a Táncháztól a Fő utcán át a Városház térig, 20 órakor pedig ünnepélyes táncgálával ér véget a fesztivál. Eső esetén a városi sportcsarnokban lépnek fel az együttesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!