Kultúra

2015.01.27. 14:01

Mesterbérlet, rangos művészekkel

Neves vendégművészek szerepelnek a MÁV Szimfonikus Zenekar február 11-én induló mesterbérletének hangversenyein Budapesten a Művészetek Palotájában.

Rangos művészek, igényes hangversenyprogram ez jellemzi a MÁV Szimfonikusok mesterbérletét. Február 11-én a világszerte ünnepelt mezzo, Komlósi Ildikó a vendégük. Az énekesnő repertoárja olyan változatos, hogy abból a műsor csupán ízelítőt adhat.

A program egy modern magyar művel kezdődik. Fekete Gyula Excelsior! című operáját 2011-re, a Liszt-bicentenáriumra komponálta. Liszt egyik áriáját is megismerheti a közönség Fekete Attila tolmácsolásában. Három verista mű részletei is elhangzanak az első részben: Mascagni Parasztbecsületéből Santuzza, Cilea Adriana Lecouvreurjéből pedig Bouillon hercegné áriája, amelyet a Bajazzók intermezzója követ. A hangverseny második részét egy bőséges Carmen-keresztmetszet tölti be.

A mesterbérlet március 24-i koncertjén Mahler II. szimfóniája kerül terítékre Csaba Péter vezényletével. A Nemzeti Énekkar közreműködésével rendezett koncertet Grieg a-moll zongoraversenye nyitja Várjon Dénes zongoraművésztolmácsolásában.

Április 28-án a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész-karmesterrel, Vásáry Tamással lép színpadra a zenekar. Könnyű tavaszi táncmuzsika csendül fel: Csajkovszkij balettzenék részletei és az V. szimfónia, amely a legendás zeneszerző legtöbbet játszott, legkedveltebb szimfóniája.

Csajkovszkij b-moll zongoraversenye a komolyzenei slágerek egyike. Az együttes május 7-i hangversenyén Kaneko Miyuji e mű révén, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével ad számot arról, mit tanult Budapesten és Tokióban. A zongoraverseny mellett Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei című zeneműve hangzik majd el a művész tolmácsolásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!