Kultúra

2016.10.30. 22:01

Meztelenül: aktkiállítás nyílt

Székesfehérvár - Csók István, Szőnyi István, El Kazovszkij, Benczúr Gyula, Uitz Béla, Wahorn András. Nagy nevek, kiváló alkotók. Meztelenül címmel a Csók István Képtárban aktkiállítás nyílt.

Szabó Zoltán

A Szent István Király Múzeum országos jelentőségű képzőművészeti gyűjteményéből ezúttal tematikus válogatást mutatnak be, Gärtner Petra és Izinger Katalin művészettörténészek rendezésében. Méghozzá fontos témát, hiszen a művészképzés során - szerte a világon - akttanulmányok sokaságát készítik el a növendékek, bármilyen műfajban is alkosson egy művész. A ruhátlanul megrajzolt, festett vagy mintázott emberi test ugyanakkor régi-régi témája a képzőművészetnek. Az akt-ábrázolásnak már az ókori görögöknél nagy hagyománya volt. A reneszánsz idején - visszanyúlva az antik művészethez - új erőre kapott az emberi test szépségének megörökítése. Gondoljunk csak Botticelli vagy Tiziano remekműveire!


A kép a vernisszázson készült a Csók képtárban. Jobbra Gärtner Petra és Izinger Katalin Fotó: Simon Erika

A mostani válogatás érdekességét adja, hogy számos művet első ízben tekinthetnek meg a látogatók. Ám ahogyan a kiállítás anyaga mutatja, az akt önmagán túlmutató jelentéssel is bírhat: a meztelenség kapcsolódhat allegorikus, biblikus tartalmakhoz is, és stílusában az absztrakt vagy a groteszk irányába is elmehet. Ily módon a mezítelen test ábrázolása nem pusztán a felszínen megmutatkozó szépség bemutatásának eszköze lehet, hanem annál sokkal mélyebb értelmet is hordozhat, amelyet e tárlat is igazol.

Ismert, kiváló, már klasszikusnak számító, illetve kortárs alkotók műveit mutatják be. A névsor igazán imponáló: Bán Béla, Barta Lajos, Benczúr Gyula, Bokros Birman Dezső, Boldogfai Farkas Sándor, Csók István, Domanovszky Endre, Farkas István, Fémes Beck Vilmos, Ferenczy Béni, Frank Frigyes, Gadányi Jenő, Gárdos Aladár, Hatvany Ferenc, Hegedűs 2 László, Oskar Hertel, Jálics Ernő, Jánossy Ferenc, Jobbágyi Gaiger Miklós, Kádár Béla, El Kazovszkij, Kerényi Jenő, Kőnig Frigyes, Pátzay Pál, Perneczky Géza, Pólya Tibor, Pór Bertalan, Rozsda Endre, Smohay János, Soós Tamás, Szentgyörgyi István, Szőnyi István, Uitz Béla, Wahorn András. (A kiállítást december 15-éig tekinthetik meg az érdeklődők.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!